Wim Tersteeg

Taaltrainer Nederlands (NT2)

Mijn naam is Wim Tersteeg. Na mijn studie Engelse Taal en Letterkunde heb ik korte tijd individuele cursussen Engels gegeven bij een taalinstituut in Den Haag. Daarna nam mijn carrière al vrij snel een verrassende wending. Ik belandde in de wereld van het NT2-onderwijs. Dit werkveld sprak me zo aan dat ik me daarin gespecialiseerd heb. In 2014 heb ik het certificaat Professioneel NT2-trainer behaald. Desondanks werk ik al meer dan 30 jaar als taaltrainer NT2. Eerst lange tijd in dienst van de Universiteit Utrecht (Boswell instituut en aansluitend instituut Babel). Nu als zelfstandig taaltrainer.

Naast mijn werk als taaltrainer ben ik mede-auteur van de succesvolle leerlijn ‘Nt2 op maat’ van uitgeverij Boom. Deze leerlijn bestaat uit een serie boeken voor hoger opgeleiden (De Opmaat, De Sprong en De Finale) en voor middenopgeleiden (Van Start, In Zicht). Bovendien ben ik regelmatig actief als corrector van de spreek- en schrijfexamens van het Staatsexamen NT2 (programma I en II). Ook werk ik als assessor bij de taaltoets Nederlands van de AKV examens voor buitenlandse medici (artsen, tandartsen, psychologen en apothekers).

Aanpak

Door mijn jarenlange ervaring in het geven van cursussen NT2 aan hoger opgeleiden (zowel individueel als in groepen) kan ik het niveau en de leerwensen van individuele cursisten snel inschatten. Ik geef trainingen op alle niveaus, van beginners tot vergevorderd, zowel algemeen als gericht op het dagelijkse werk.

In mijn trainingen gebruik ik bestaande lesmethodes in combinatie met eigen materiaal. Dit is natuurlijk afhankelijk van de wensen en behoeften van de cursist. Sommige cursisten willen vooral spreken in de dagelijkse praktijk, en niet te veel met grammatica bezig zijn. Andere (met name gevorderde) cursisten die weinig moeite hebben met de dagelijkse communicatie, willen juist de details van de grammatica leren. Daarnaast merk ik ook dat zij hun kennis van idioom en uitdrukkingen willen uitbreiden. Input van de cursist is voor mij heel belangrijk. Samen bepalen we hoe de taaltraining wordt ingevuld, waar het accent komt te liggen en in welk tempo we werken. Zo streef je naar een goede samenklank, net als in muziek, mijn hobby (ik speel keyboard in een band).

Naast de algemene taaltrainingen heb ik als specialiteit: examentraining Staatsexamens NT2 (programma I en II) en voorbereiding op de Taaltoets Nederlands van het AKV examen voor buitenlandse medici.

Referenties

Ik heb taaltrainingen verzorgd voor medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht (o.a. voor de faculteiten geschiedenis en farmacie) en voor diverse bedrijven en organisaties, waaronder de Rabobank, Rijkswaterstaat, Capgemini, Brocacef (farmaceutische groothandel) en het Farel College (middelbare school voor tweetalig onderwijs).

Wim Tersteeg geeft trainingen Nederlands (NT2) in Midden-Nederland. Heb je interesse in een taaltraining Nederlands voor jezelf of voor je medewerker(s) of collega(‘s), gegeven door Wim? Neem dan contact met ons op.

Wim Tersteeg

Korte biografie

specialisatie

Nederlands aan midden- en hogeropgeleiden, examentraining Staatsexamens NT2 (programma I en II) en voorbereiding op de Taaltoets Nederlands van het AKV examen voor buitenlandse medici

actief in regio
deze talen

Samen bepalen we hoe de taaltraining wordt ingevuld, waar het accent komt te liggen en in welk tempo we werken.

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het best bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe we een training organiseren? Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten voor jou en jouw collega’s? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.