Viola Wendrich

Taaltrainer Nederlands als Tweede Taal (NT2)

Mijn naam is Viola Wendrich. Als klein kind hield mijn vader, zelf idolaat van de Duitse en Engelse taal, me voor dat talenkennis een paspoort is naar de wereld. Dit is mij altijd bijgebleven en zijn wijze woorden hebben een grote impact op me gehad. Ik weet nog hoe leuk ik het vond om Engels proberen te spreken met mijn Australische buurjongetje. Ik begon ooit als sociaal pedagogisch medewerker. Vanuit daar stroomde ik via de toeristische sector, waaronder in Spanje, in Nederland door naar diverse functies binnen de consumenten- en  grootzakelijke markt.

Als taalliefhebber bleef echter de hang naar het actief gebruiken van vreemde talen sterk aanwezig. Zeker nadat ik inmiddels de Spaanse taal had leren beheersen. Ook ervaarde ik hoe fantastisch het is om met de lokale bevolking te kunnen communiceren. Op die manier leerde ik veel over de mensen en hun cultuur in het land waar ik destijds enkele jaren woonde. Na in Nederland zeven jaar bij KPN Telecom gewerkt te hebben, trok ik de spreekwoordelijke stoute schoenen aan en besloot weer te gaan studeren. Met mijn graad op zak vertrok ik naar Bonaire. Hier verzorgde ik Nederlandse en Engelse lessen voor leerlingen en volwassenen in individueel- en groepsverband. Ik ontwikkelde mij ruimschoots als taaltrainer en docent en dat ook nog eens in een internationale setting.

Na mijn terugkeer naar Nederland, ben ik aan de slag gegaan als freelance taaltrainer. Mijn jarenlange werk- en leservaring in het buitenland hebben ertoe geleid dat ik snel en makkelijk anticipeer op én lesgeef aan mensen met verschillende culturele achtergronden en opleidingsniveaus. Zo krijg ik dagelijks te maken met de wereld in een notendop. De diversiteit aan mensen is voor mij niet alleen als individu heel inspirerend; ik leer immers veel van hen. Ook als taaltrainer blijf ik me ontwikkelen. De taligheid waarmee ik te maken krijg, maakt het zeer afwisselend en interessant om les te geven aan deze doelgroep

Aanpak

Voor mij betekent lesgeven niet het afdraaien van een verplicht nummer, maar juist een interactief en doelbewust proces om samen met de cursist diens doelstelling te bereiken. Elke cursist is anders en dat vraagt om een individuele aanpak. Na het intakegesprek maak ik altijd eerst een opzet om van daaruit de cursus te starten. Tijdens de cursus leer ik de cursist echter beter kennen en kan ik mijn manier van lesgeven nog meer afstemmen en aanpassen aan diens leerproces. Ik vind het belangrijk om de leerstijl van de leerder te implementeren in mijn lesprogramma en hiermee rekening te houden.

Last but not least: de factor humor mag in mijn lessen niet ontbreken! Ik vind het essentieel om tijdens de sessies af en toe een kort moment van reflectie in te lassen door middel van constructieve feedback in de vorm van een talige anekdote.

Referenties

Als taaltrainer heb ik inmiddels voor diverse bedrijven incompany taaltrainingen mogen geven, waaronder:

  • Nike
  • Johnson & Johnson
  • Hans Anders
  • MVM

Viola Wendrich geeft trainingen Nederlands (NT1 en NT2) in de regio’s Zuid-Holland en Noord-Brabant. Heb je interesse in een training Nederlands voor jezelf of voor je medewerker(s), gegeven door Viola? Neem dan contact met ons op.

Viola Wendrich

Korte biografie

specialisatie

hoger opgeleiden, NT2 alle niveaus, spreek, lees- en schrijfvaardigheid, voorbereiding Staatsexamens B1 en B2, Zakelijk Nederlands

actief in regio
deze talen

De factor humor mag in mijn lessen niet ontbreken!

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het best bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe we een training organiseren? Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten voor jou en jouw collega’s? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.