Titia Ram

Taaltrainer Nederlands en Engels

Mijn naam is Titia Ram en ik heb Engelse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht, waar ik cum laude ben afgestudeerd met twee specialisaties: Cultuur van de 18e en 19e Eeuw, en Moderne Westerse Letterkunde. Na mijn afstuderen heb ik aan dezelfde universiteit promotieonderzoek gedaan, dat ik heb afgerond met een proefschrift over literatuuropvattingen in een van de eerste Engelse tijdschriften in 18e-eeuws Engeland.

Al tijdens mijn studie Engels was ik actief als taaltrainer en -coach. Zo gaf ik bijles Engels en Nederlands, gaf ik Nederlands aan bewoners van een COA, en was ik schrijfcoach en scriptiebegeleider. Tijdens mijn promotieonderzoek ben ik daarnaast les gaan geven aan de universiteit. Na mijn promotie ben ik als taaltrainer voor verschillende taleninsitituten NT1, NT2 en Engels gaan geven. Voor de taleninstituten heb ik met name voor grote bedrijven gewerkt, waaronder Nuon, GlaxoSmithKline en Johnson&Johnson en recent Bidfood. Daarnaast ben ik altijd taal- en schrijfcoach gebleven, met name voor kleine ondernemers en zzp’ers.

Naast taaltrainer ben ik sinds mijn promotie literair vertaler en heb ik ondertussen meer dan 100 titels op mijn naam, variërend van Bridget Jones tot (populair-)wetenschappelijke titels als Op zoek naar de moederboom van Suzanne Simard en non-fictie als Vrijwillig naar Auschwitz van Witold Pilecki.

Aanpak

Zoveel mensen, zoveel wensen. Als taaltrainer zijn voor mij de leerdoelen van elke individuele cursist altijd het uitgangspunt. Per cursus en cursist wordt bekeken wat er nodig is om het beste leerrendement uit de training te halen, maar ook hoe er het meeste plezier aan een training beleefd kan worden en hoe elke cursist zich het prettigst voelt. Leren gaat namelijk het beste als je je op je gemak voelt en het naar je zin hebt.

Alle taaltrainingen die ik geef zijn altijd volledig afgestemd op de wensen,  mogelijkheden en het niveau van de cursist en we werken soms met een bestaande leermethode, en soms met zelf samengesteld materiaal; vaak gebruiken we (zelfgekozen) materiaal uit de dagelijkse praktijk van de cursist. Als de training eenmaal loopt, is die gestructureerd en duidelijk gekaderd, maar wordt altijd de leercurve en -behoefte van de cursist gevolgd. Mijn drijfveer als taaltrainer en schrijfcoach is mensen te zien groeien in hun taalvaardigheid en zelfvertrouwen; samen te zien dat iemand zich steeds prettiger gaat voelen bij het spreken en/of schrijven van een (vreemde) taal vind ik het mooiste wat er is.

Titia Ram geeft taaltrainingen Nederlands (NT1), Nederlands als Tweede Taal (NT2) en Engels. Ze geeft trainingen op alle niveaus en voor mensen van alle achtergronden en elk opleidingsniveau. Heb je interesse in een taaltraining Nederlands of Engels voor jezelf of voor je medewerker(s) of collega(‘s), gegeven door Titia? Neem dan contact met ons op.

Titia Ram

Korte biografie

actief in regio
deze talen

Mijn drijfveer als taaltrainer en schrijfcoach is mensen te zien groeien in hun taalvaardigheid en zelfvertrouwen; samen te zien dat iemand zich steeds prettiger gaat voelen bij het spreken en/of schrijven van een (vreemde) taal vind ik het mooiste wat er is.

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het best bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe we een training organiseren? Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten voor jou en jouw collega’s? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.