Jolien Manassen

Taaltrainer Nederlands (NT1 en NT2)

Mijn naam is Jolien Manassen en ik ben een echt talenmens, dat haar hele leven lang al met taal en tekst bezig is.

De Nederlandse taal heeft voor mij geen geheimen en ik ben in staat op heldere wijze, complexe taalsituaties uit te leggen.
Ik heb veel ervaring als eerstegraads docent. Naast Nederlands (mijn moedertaal) spreek ik Engels, Frans, Duits en Italiaans. Ik vind het een uitdaging om cursisten mijn prachtige taal bij te brengen en ik probeer het zo te doen, dat ze zelf ook enthousiast worden (en blijven).

Na mijn universitaire studie Nederlandse taal- en letterkunde (met als bijvak Noors) en een aantekening voor eerstegraads docent heb ik aanvankelijk gewerkt als docent (in het reguliere onderwijs) en als uitgever voor het vak Nederlands.  Ik heb diverse soorten schriftelijk lesmateriaal ontwikkeld voor taalcursussen in het bedrijfsleven. Ik geef nu taaltrainingen Nederlands, zowel aan Nederlanders (NT1) als aan anderstaligen (NT2). In principe geef ik aan anderstaligen elke soort training op elk niveau. Mijn voorkeur gaat echter uit naar gemotiveerde, hoger opgeleide deelnemers aan wie ik veel  kwijt kan, met name op het gebied van spreek-, lees- en schrijfvaardigheid; desgewenst leid ik cursisten op voor het Staatsexamen NT2.

Tijdens de NT1-schrijftrainingen worden brieven, e-mails, rapporten en overige teksten van de cursisten gebruikt. De spelling- en grammaticaregels worden opgefrist en er wordt ruimschoots aandacht besteed aan zins- en tekstopbouw, interpunctie en stijl. In de workshop Beter Nederlands gaan cursisten aan de slag met de (nieuwe) spelling, werkwoordspelling en woordkeuzekwesties (hun/hen, als/dan, dat/wat, etc.).

Aanpak

Mijn aanpak kenmerkt zich door ‘professioneel luisteren’. Door mijn jarenlange ervaring heb ik een scherp inzicht in het niveau en de competenties van de deelnemer(s). Ik weet het taalaanbod exact af te stemmen op het tempo, taalinzicht en de wensen van de cursisten. Alle vaardigheden worden getraind: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Het lesmateriaal stem ik zorgvuldig af: ik gebruik bij voorkeur eigen werk van de cursisten (gevorderden)en actueel materiaal, zoals internetteksten, krantenartikelen, songteksten en radiofragmenten.

Mijn cursisten vinden me deskundig, geduldig, communicatief sterk en enthousiast. Ik geef de trainingen dan ook met veel plezier en humor: het lesmateriaal is to the point, eigentijds, actueel en uitdagend. Ik weet de deelnemers op hun gemak te stellen en zelfvertrouwen te geven zodat ze hun aandacht geheel op de taal kunnen richten. Door steeds net iets meer aan te bieden, blijven de deelnemers uitgedaagd. Ik probeer de bijeenkomsten zo in te richten, dat men verbaasd opkijkt als het al weer tijd is!

Referenties

Ik heb taaltrainingen verzorgd in Nederland voor profit- en non-profitorganisaties, waaronder banken, gemeenten, consumentenorganisaties, verzekeringsmaatschappijen, IT-branche, ministeries. Enkele voorbeelden:

  • ABN/AMRO
  • Heineken
  • IBM
  • Ministerie van Justitie
  • ING
  • Akzo Nobel

Jolien Manassen geeft trainingen in Amsterdam en wijde omgeving. Zou je een training Nederlands bij Jolien willen volgen of zoek je een training voor je medewerker(s) of collega(‘s)? Neem dan contact met ons op.

Jolien Manassen

Korte biografie

specialisatie

Nederlands voor hogeropgeleiden, gevorderde en vergevorderde cursisten, zakelijke schrijfvaardigheid, Staatsexamen NT2, Beter Nederlands

actief in regio
deze talen

Mijn cursisten vinden me deskundig, geduldig, communicatief sterk en enthousiast.

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het beste bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe een training georganiseerd wordt? Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.