Inge Bernards


Taaltrainer Nederlands NT1 en NT2

Talen hebben mij altijd gefascineerd. Naast Nederlands (mijn moedertaal) spreek ik Engels, Spaans, Frans, Duits en Italiaans. Ik werk graag met mensen uit andere landen. Ik heb inmiddels taaltrainingen gegeven aan meer dan 60 nationaliteiten. Ik doe mijn werk met veel plezier!

Na mijn universitaire studie Spaanse taal- en letterkunde (bijvak: Nederlands) heb ik aanvankelijk gewerkt als docent Spaans. Sinds 1997 geef ik taaltrainingen Nederlands, zowel aan Nederlanders (NT1) als aan anderstaligen (NT2). Mijn kennis van andere talen stelt mij in staat de Nederlandse grammatica in meer talen uit te leggen. Ik geef trainingen aan alle niveaus: van beginners tot vergevorderden. Ik ben specialist op het gebied van het verbeteren van de uitspraak en de schrijfvaardigheid van (ver)gevorderde anderstaligen; desgewenst leid ik hen op voor het Staatsexamen NT2. Daarnaast geef ik schrijftrainingen en interactieve workshops aan Nederlanders. Het lesmateriaal ontwikkel ik doorgaans zelf.

Aanpak

Mijn cursisten prijzen mij om mijn enthousiasme, betrokkenheid, geduld en deskundigheid. Ik vind het belangrijk dat cursisten daadwerkelijk in de Nederlandse taal kunnen communiceren en dat zij in de praktijk goed worden begrepen.

De NT2-trainingen geef ik in het Nederlands. Alle vaardigheden worden getraind: lezen, luisteren, schrijven en vooral spreken. Ik laat de cursisten zo veel mogelijk aan het woord; schrijfopdrachten worden thuis gemaakt. De uitspraakoefeningen en gesprekken worden opgenomen en geëvalueerd; deze aanpak is erg effectief. Het lesmateriaal en de manier van lesgeven stem ik af op de wensen en interesses van de cursisten. Ik gebruik bij voorkeur actueel materiaal, zoals krantenartikelen, radiofragmenten, folders en songteksten.

Tijdens de NT1-schrijftrainingen worden brieven, e-mails, rapporten en overige teksten van de cursisten gebruikt. Aan de hand van gemaakte fouten worden de spelling- en grammaticaregels opgefrist. Verder wordt er ruimschoots aandacht besteed aan zins- en tekstopbouw, interpunctie en stijl. In de workshop Beter Nederlands gaan cursisten aan de slag met de (nieuwe) spelling, werkwoordspelling en woordkeuzekwesties (hun/hen, als/dan, dat/wat, etc.).

Referenties

Ik heb taaltrainingen verzorgd in Nederland, België en Zwitserland, onder meer voor Unilever, AkzoNobel, KPMG, ING, TNT en diverse ministeries.

Ik geef trainingen in Noord- en Midden-Nederland en in de Randstad

Inge Bernards

Korte biografie

specialisatie

hoger opgeleiden, nieuwste spelling Nederlands, zakelijke schrijfvaardigheid Nederlands, uitspraaktraining, conversatielessen Spaans

deze talen

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het beste bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe een training georganiseerd wordt? Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.