Hans Aniba

Taaltrainer Nederlands (NT1 & NT2)

Mijn naam is Hans Aniba. Na een lang verblijf aan de universiteit (wiskunde, talen, geschiedenis) studeerde ik midden jaren tachtig dan toch af en kwam ik terecht in de taaltrainingswereld. Sinds die tijd verzorg ik trainingen NT1 (zakelijk Nederlands voor moedertaalsprekers: schriftelijke communicatie, presenteren), NT2 (Nederlands voor anderstaligen) en interculturele communicatie (bijvoorbeeld de workshop What makes the Dutch tick). Naast Nederlands spreek ik Engels, Frans, Spaans en Duits. 

Vroeger dacht ik dat ik popster, journalist, schrijver, politicus, historicus, zakenman en activist kon worden – bij voorkeur allemaal tegelijk… Maar in de loop der jaren heb ik zoveel geleerd over cultuur en communicatie, taal en talen, en vooral over mensen, dat ik echt van het trainersambacht ben gaan houden.

Van 1993 tot 2007 gaf ik leiding aan de Nederlandse tak van een internationale taaltrainingsorganisatie en van 1998 tot 2002 was ik secretaris van de VTN (Vereniging van Taleninstituten in Nederland). Ik heb meer dan vijftig landen bezocht en zo ben ik – met ook nog eens Britse bazen en een Franstalige echtgenote – gefascineerd geraakt door het fenomeen interculturele communicatie, met al zijn uitdagingen én valkuilen.   

Aanpak

Een paar van mijn uitgangspunten (in willekeurige volgorde):

 • Doen is belangrijker dan ‘de theorie begrijpen’
 • In een goede spreekvaardigheidsles is de cursist minstens zo vaak aan het woord als de trainer
 • Leren luisteren is even belangrijk als leren spreken 
 • Variatie, leerplezier en ontspanning (humor) zijn onontbeerlijk 
 • Vermijd vertaling zo veel mogelijk
 • De vraag ‘waarom is dat zo?’ is meestal onbeantwoordbaar 
 • Voor beginners en ‘halfgevorderden’: maak alsjeblieft complete zinnen en vragen! 
 • Geduld is een schone zaak: we leren stap voor stap
 • Taalverwerving is altijd een bitterzoete ervaring: vallen, opstaan, weer vallen enz.
 • Fouten maken mag niet alleen, fouten maken moet
 • Niets is kinderachtig (een mens leert meer dan de helft van zijn moedertaal tussen zijn derde en tiende levensjaar).

Referenties

Het mooiste compliment dat ik van een cursist kreeg: 

‘Ik kom in een heel gezellige klas terecht met Hans Aniba als docent. De cursus is uitdagend en interessant. Tijdens de lessen mag ik alleen maar Nederlands spreken en ik moet ook presentaties in het Nederlands houden. Hans’ stijl van lesgeven is uniek en hij geeft mij er heel wat energie mee. Vaak lijkt het of ik naar een cabaretvoorstelling zit te kijken en ik voel me nooit verveeld. De cursus rond ik met succes af.’ 

(Uit: Asielzoeker in Nederland, Yusuf Abdi Mohamed, 2015)

Hans Aniba geeft trainingen in Den Haag, Leiden, Delft en online. Zou je zelf een training Nederlands bij Hans willen volgen of zoek je een training voor je medewerker(s) of collega(‘s)? Neem dan contact met ons op.

NT1 + NT2, Hans Aniba
Hans Aniba

Korte biografie

specialisatie

NT1; NT2; schriftelijke communicatie; presentatie; internationale/interculturele communicatie

actief in regio
deze talen

Trainer sinds 1983 maar nog altijd fris en fruitig!

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het beste bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe een training georganiseerd wordt? Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.