Gabi te Riele

Taaltrainer Nederlands (NT1 & NT2) en Engels

Mijn naam is Gabi te Riele en ik ben taaltrainer NT2, NT1 en Engels. In het verleden gaf ik ook Spaans en Italiaans. Ik heb namelijk een groot deel van mijn twintiger jaren in Spanje en Italië heb gewoond.

Tijdens mijn studie Literatuurwetenschap begon ik als vrijwilliger NT2-lessen te geven. Toen ik naar Italië verhuisde, besloot ik me te bekwamen als docent Engels. De Engelse taal heeft namelijk een speciaal plekje in mijn hart. Ik kan met grote nuance verschillen tussen Engels en Nederlands uitleggen. Mijn cursisten hebben hier weer profijt van.

Ik hou van hands-on lesgeven. Wat heeft iemand nodig en hoe kunnen we dat op een praktijkgerichte manier in de lessen doen? Ik heb door de jaren heen mensen van allerlei niveaus en achtergronden lesgegeven, van oudkomers die net kunnen lezen en schrijven tot zeer gedreven drietalige promovendi. Dit maakt dat ik een groot repertoire aan werkvormen en manieren van uitleggen heb ontwikkeld.

Aanpak

Kenmerkend voor mijn lessen is praktijkgericht werken en plezier hebben. De drie peilers van mijn trainingen zijn: lol in leren, aandacht voor de cursist en praten, praten, praten.

Wanneer ik met nieuwe cursisten aan de slag ga, luister en kijk ik goed naar mijn cursisten en zoek materiaal en werkvormen die bij die personen en de situatie aansluiten. Wat is het doel van de training voor de cursisten en wat denk ik dat ze nodig hebben? Die twee antwoorden combineer ik tot een programma, dat ik bespreek met de cursisten zodat we samen gemotiveerd werken. Dan zoek ik er geschikte materialen bij zoals video’s, lesboeken, podcasts en vakliteratuur, maar ik laat ook mijn cursisten materialen meebrengen en delen van de les voorbereiden. Je leert immers meer van zelf materie uitleggen dan van simpelweg luisteren naar uitleg.

Een groot deel van de training gaat vaak over meer zelfvertrouwen ontwikkelen en dat doe ik door duidelijk te maken wat iemand goed doet, maar ook door de cursisten opdrachten te geven waarmee ze de taal “in het wild” moeten gaan gebruiken. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor cultuur en cultuurverschillen, want taal is cultuur en je wil de juiste woorden in de juiste context gebruiken, zodat de ander je begrijpt.

Referenties

In de afgelopen jaren heb ik onder andere trainingen gegeven aan medewerkers van Capgemini, Sweco, Jacobs Douwe Egberts, Mercedes-Benz en het Hubrecht instituut. Daarnaast heb ik ook veel docententrainingen over lesgeven in het Engels verzorgd voor de HKU en de Universiteit Utrecht.

Gabi te Riele geeft trainingen Nederlands en Engels in Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem en Den Bosch. Heb je interesse in een taaltraining Nederlands of Engels, gegeven door Gabi, voor jezelf of voor je medewerker(s)? Neem dan contact met ons op.

Meer over Gabi te Riele:

Gabi te riele is taaltrainer Engels en Nederlands bij de Taaltrainer
Gabi te Riele

Korte biografie

specialisatie

alle niveaus, NT1: schrijven en presenteren, Engels: multi-linguale groepen. Zelfvertrouwen opbouwen en praktijkgericht werken.

actief in regio
deze talen

De drie peilers van mijn trainingen zijn: lol in leren, aandacht voor de cursist en praten, praten, praten.

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het best bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe we een training organiseren? Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten voor jou en jouw collega’s? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.