Ellen Scholten

Taaltrainer Nederlands (NT2)

Mijn naam is Ellen Scholten. Ik ben opgegroeid in Drenthe en voor mijn studie ben ik naar de stad Groningen verhuisd. Kort daarna ben ik in een piepklein oud dorpje in de provincie Groningen neergestreken. Over de rijke historie daarvan, heb ik later een boekje geschreven.

Al sinds de middelbare school vond ik Nederlands erg leuk en ik vind het geweldig dat ik er mijn werk van heb kunnen maken, vooral omdat ik er andere mensen mee mag helpen. Het geeft mij veel voldoening dat ik nieuwkomers – van inburgeraars tot expats – wegwijs kan maken in onze taal én cultuur.

Ik heb de opleiding ‘docent Nederlands als tweede taal’ gevolgd aan de Vrije Universiteit Amsterdam/Windesheim Zwolle. Daarvoor werkte ik in verschillende organisaties als teammanager en als trainer en coach voor klantenservice-medewerkers. Deze coachervaringen neem ik nu mee als ik anderstaligen begeleid in hun taalverwervingsavontuur. Want een taal gebruiken is iets anders dan een taal leren; daar heb je wel wat lef voor nodig. Aandacht aan zelfvertrouwen besteden, vind ik erg belangrijk in een training.

Aanpak

Elke cursist is anders en daarom bespreken we altijd zorgvuldig de persoonlijke doelen en wensen. Als het nodig is, passen we deze aan gedurende het traject. Naast ‘fouten maken mag’, heb ik werkvormen met luister- en spreekvaardigheid hoog op mijn didactiek-lijstje staan. Door zoveel mogelijk te doen, groeit vaak het vertrouwen in eigen kunnen. Grammatica gebruik ik het liefst als achtergrondinformatie zodat de regels van de taal het gebruik ervan niet gaan hinderen.

In de lessen besteed ik veel aandacht aan het dagelijkse leven in Nederland. Taal en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vaak vragen cursisten mij om uitleg van – in hun ogen – eigenaardigheden van Nederland en Nederlanders. Die uitleg krijgen ze als het even kan, zoveel mogelijk gerelateerd aan een taalaspect.

De trainingen die ik geef zijn nooit standaard, ondanks dat ik een passende lesmethode als basis gebruik. Ik zorg er altijd voor dat de cursist zijn persoonlijke doelen kan bereiken en gebruik als het kan zoveel mogelijk lesmateriaal uit zijn dagelijkse praktijk. Als dat lastig wordt dan probeer ik algemene en actuele zaken in de activerende werkvormen in te passen.

De feedback die ik vaak krijg is dat cursisten mijn geduld en persoonlijke aandacht erg waarderen. Ook voelen ze zich veilig om te proberen, te oefenen en fouten te maken. Ik laat in een trainingstraject graag weten wat goed gaat. Wat nog aandacht nodig heeft, beperk ik tot een of twee concrete punten waar we samen aan gaan werken. Naast geduld hebben en veiligheid bieden, is plezier hebben in het leren voor mij het allerbelangrijkst. Er gaat dan ook geen les voorbij zonder te lachen!

Referenties

Ik heb veel groeps- en individuele cursussen gegeven, van A0 tot B2-niveau, de laatste jaren meestal aan hoogopgeleide expats. Deze zijn voornamelijk werkzaam in specialistische, vaak technische en wetenschappelijke functies in uiteenlopende branches en organisaties. Ook heb ik ruime ervaring opgedaan met alfabetisering en inburgering; examentraining op A2 niveau.

Ellen Scholten traint in de regio Zwolle, Emmen Groningen en Leeuwarden. Heb je interesse in een training Nederlands voor jezelf of voor je medewerker(s), gegeven door Ellen? Neem dan contact met ons op.

Ellen Scholten

Korte biografie

specialisatie

Alle niveaus, alfabetisering, inburgering, examentraining op A2 niveau, technisch Nederlands, wetenschappelijk Nederlands

actief in regio
deze talen

Ik zorg er altijd voor dat de cursist zijn persoonlijke doelen kan bereiken en gebruik als het kan zoveel mogelijk lesmateriaal uit zijn dagelijkse praktijk.

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het best bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe we een training organiseren? Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten voor jou en jouw collega’s? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.