Bert Veldstra

Taaltrainer Nederlands (NT2)

Mijn naam is Bert Veldstra. Al tijdens mijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de VU in Amsterdam ben ik begonnen als leraar Nederlands in Zaandam. Daarna heb ik 30 jaar in Amsterdam op een middelbare school gewerkt waar ik Nederlands, NT2 en CKV heb gegeven, vooral in de bovenbouw van het VWO. Na mijn pensionering ben ik jarenlang bij Vluchtelingenwerk taalcoach voor hoog-opgeleiden geweest en vanaf 2019 werk ik ook als docent Nederlands voor hoog-opgeleide expats.

Mijn kennis en ervaring als docent NT2 komt uit de praktijk: het begeleiden van leerlingen die op mijn school eerst Nederlands leerden en daarna in min of meer reguliere klassen hun weg naar het eindexamen aflegden. Met lessen op maat zorgde ik ervoor dat de leerlingen hun eindexamen Nederlands met succes konden afronden. Om te ervaren hoe het ook al weer was een vreemde taal te leren, ben ik destijds zelf Italiaans gaan doen.

Aanpak

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Wie lacht, leert makkelijker. Daarom hebben mijn lessen altijd een vrolijk karakter. Natuurlijk moet een cursist die de taal wil leren, hard werken, maar de losse, vrolijke sfeer – zo vertelden mijn leerlingen en cursisten mij – werkt zeer stimulerend.

Persoonlijk contact is in mijn ogen heel belangrijk. Een taal leren is zoveel meer dan woorden en zinnen in een boek lezen. Juist door lichaamstaal en intonatie wordt veel informatie doorgegeven. Ik kijk dan ook graag een cursist rechtstreeks aan; voor mij en voor de cursist werkt dat beter dan via een computerscherm.

Het liefst werk ik individueel of met twee cursisten tegelijk, zodat ik zoveel mogelijk met hun wensen en verlangens rekening kan houden, maar de groep kan ook wat groter zijn (maximaal 6-8 cursisten).

Tijdens de lessen kan van alles de revue passeren: van een ontspannen praatje in een café tot een officiële presentatie, van het schrijven van een verjaardagskaart tot een onderzoeksverslag, van het maken van een leesverslag tot het zelf schrijven van een verhaal, al naar gelang de wensen van de cursist. En natuurlijk leg ik uit waarom in Nederland het koektrommeltje dichtgaat als iedereen een koekje heeft gehad.

Als het kan en gewenst is, begeleid ik de cursist tot het officiële staatsexamen NT2 programma II.

Het lesmateriaal zal meestal een boek zijn, maar ook kranten, tijdschriften en de televisie kunnen materiaal voor de les leveren.

Referenties

Bijna 40 jaar heb ik op de middelbare school Nederlands onderwezen aan leerlingen van zeer diverse herkomst: uit Oostzaan en Amsterdam, uit Mongolië en IJsland, uit Rusland en de Oekraïne, uit Servië en Bosnië, uit Irak en Iran, te veel om allemaal op te noemen. Nu begeleid ik alleen nog hoog-opgeleiden die zich in de Nederlandse samenleving thuis willen gaan voelen.

Bert Veldstra geeft trainingen Nederlands in de regio Midden-Nederland. Heb je interesse in een taaltraining Nederlands voor jezelf of voor je medewerker(s) of collega(‘s), gegeven door Bert? Neem dan contact met ons op.

Bert Veldstra

Korte biografie

actief in regio
deze talen

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Wie lacht, leert makkelijker. Daarom hebben mijn lessen altijd een vrolijk karakter.

Wil je persoonlijk advies? Wij staan voor je klaar!

Weet je nog niet welke training het best bij jou of je organisatie past? Wil je weten hoe we een training organiseren? Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kosten voor jou en jouw collega’s? We gaan graag met je in gesprek zodat we je kunnen adviseren over de beste oplossing voor je leervraag. 

Onze deskundige projectmanagers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel, mail of chat met ons voor vrijblijvend advies.