sommige of sommigen, Nederlands taaladvies, de taaltrainer

Sommige of sommigen?

Wat is juist: ‘Ik kan niet alle vragen beantwoorden, want sommige vind ik te moeilijk’ of ‘Ik kan niet alle vragen beantwoorden, want sommigen vind ik te moeilijk. In dit voorbeeld is sommige juist.

Het kan lastig zijn om te bepalen of je ‘sommige’ of ‘sommigen’ in een zin moet gebruiken. Je zult vast hebben dat je een gok neemt, het snel nog even opzoekt (zoals nu 😉) of dat je het woord probeert te vermijden. Daarom leggen we je het graag uit!

Sommige

Je gebruikt sommige zonder ‘n’ als er direct een zelfstandig naamwoord achter staat of als er ergens in de zin een zelfstandig naamwoord staat dat achter sommige zou passen. Tot slot mag je sommige gebruiken als in de vorige zin een zelfstandig naamwoord staat dat erachter past:

  • De trainer heeft sommige lessen naar een later tijdstip verplaatst.
  • Hij kan bijna al zijn cursisten goed motiveren, maar bij sommige (cursisten) gaat dat nog moeizaam.
  • Aan deze groep doen 6 deelnemers mee. Sommige (deelnemers) zijn al aanwezig, andere (deelnemers) nog niet.

Sommigen

Sommigen gebruik je wanneer het helemaal los staat, dus zonder zelfstandig naamwoord erachter of in de zin én als het op personen in het algemeen slaat.

  • Sommigen zijn het hier niet mee eens.
  • Sommigen kregen een verklaring na het afronden van de training.
  • Toch vonden sommigen het nodig om hun kritiek te uiten.

Cursus Zakelijk Nederlands

Blijf je dit soort taalkwesties lastig vinden? Bekijk dan eens onze trainingen Zakelijk Nederlands. Wellicht dat je daar een training vindt die aansluit bij jouw leerdoelen en leerwensen in de Nederlandse taalvaardigheid. Wil je liever overleggen of heb je vragen over een training? Neem dan gerust contact met ons op via ons telefoonnummer 033 – 465 04 20 of via info@detaaltrainer.nl.