Sandra Valkenburg- Trainer Interculturele Communicatie   

Achtergrond

Taal en cultuur zijn altijd de rode draad in mijn leven geweest. Ik geloof erin dat het leven leuker wordt als we meer open staan voor elkaar. Welke overeenkomsten hebben we? Hoe kunnen we respectvol en met begrip omgaan met onze verschillen zonder onszelf en onze eigenheid te verliezen? Hoe kunnen we de taal van de ander spreken?

Aanpak

Als taaltrainer heb ik veel kennis opgedaan van de culturen van buitenlandse werknemers in Nederland. Hierdoor werd ik me bewust van waar zij tegenaan lopen in Nederland, zowel in hun werk als privé. Zelf heb ik deze cultuurverschillen en het soms bijbehorende ongemak meegemaakt tijdens mijn studie en werk in het buitenland. Het belangrijkste, zo leerde ik, was om intercultureel sensitief te zijn: Vanuit welk referentiekader handelen en communiceren de ander en ik?, Hoe zorgen we dat onze communicatie op elkaar aansluit? Ik heb vervolgens gewerkt als Integratiecoach bij Vluchtelingenwerk. Nu ben ik actief lid van SIETAR, de vakvereniging op het gebied van interculturele communicatie en diversiteit.

Met trainingen interculturele communicatie beoog ik een verrijking te bewerkstelligen dankzij cultuurverschillen. Ik bied trainingen over cultureel bewustzijn, interculturele sensitiviteit en interculturele communicatie waarin ik werknemers handvatten geef om effectief te werken in een interculturele context en hun communicatiestijl bij elkaar te laten aansluiten. Ik weet een prettige en veilige sfeer te creëren door empathie, begrip en nieuwsgierigheid en heb een goed ontwikkeld gevoel voor de aspecten die deelnemers van mijn trainingen lastig vinden. Samen ontdekken we wat werkt om de communicatie effectiever te maken.

Referenties

Ik heb taaltrainingen gegeven bij o.a. Zorgcentrum De Wielborgh, het Ministerie van Financiën, gemeente Dordrecht, Sunrise Spas, Idexx, Mentor Medical Systems, Etam, ING, Academie voor de Wetgeving, Holland Rijnland.

Vul het contactformulier in voor direct contact met De Taaltrainer