Hanna Bernheim - Taaltrainer Nederlands (NT2)

Achtergrond

De aandacht voor de taal is mij met de paplepel ingegeven. Voor mijn vader was het Nederlands niet zijn eerste taal, toch sprak hij het accentloos. Ik groeide op met een woordenboek en etymologisch woordenboek bij de hand. Zijn enthousiasme voor taal inspireerde mij later tot een studie Nederlands bij de School voor Taal- en Letterkunde in Den Haag.

Aanpak

Al snel ging ik bij verschillende taleninstituten aan de slag. Mensen uit allerlei landen mag ik onze taal leren.  Dit werk brengt de rest van de wereld, zijn gebruiken en gedachtes, naar onze eettafel. Ik geef o.a. les aan de buitenlandse studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ook deze jonge mensen  fascineren mij. Mensen met veel talent en een duidelijk doel in het leven probeer ik onze taal te leren. De manier waarop ieder voor zich dit aanpakt is zo verschillend en wordt voor een deel bepaald door de landsaard. De vrolijke Spaanse, bijvoorbeeld,  die zich niet laat ontmoedigen formuleert er vrolijk op los terwijl de Russische na lang twijfelen er een perfecte zin uit perst. Het is zo’n immens verschil dat zich niet laat wegpoetsen.
Ook bij het leren van een tweede taal – in dit geval het Nederlands – heb je de mogelijkheid om je eigen ik daarin te laten doorschemeren. Wat vind jij belangrijk, welke woorden doen er voor jou toe en waar liggen voor jou de accenten? Wonen in een land waarvan je de taal begrijpt en spreekt is gewoonweg leuker!

De individuele cursisten bij de taleninstituten doen een appèl op mijn kennis van het Nederlands, waarbij spelling en grammatica tot betere spreek- en schrijfvaardigheid leiden. Ik geef cursisten van Shell, Unilever, Akzo Nobel en verschillende ministeries met bijvoorbeeld Engels, Finse, Japanse, Spaanse en Russische achtergrond les. Zij allen zijn telkens weer aangenaam verrast over hoe ik hen de weg in de ondoorgrondelijkheid van het Nederlands wijs. Ook zijn er Nederlandse cursisten die ik begeleid in het schrijven van goede teksten. 

Ik hoop dat mijn enthousiasme u inspireert!

Vul het contactformulier in voor direct contact met De Taaltrainer