Zo blijf je oefenen na jouw taaltraining: 4 tips
Je leert een taal niet alleen tijdens jouw taaltraining. De training helpt je op weg, maar de echte winst behaal je daarbuiten: in de lift, tijdens de lunch of in een teamoverleg. Hoe zorg je ervoor dat je ook op die momenten blijft oefenen? En hoe geef je aan wat je hiervoor nodig hebt van je collega’s of leidinggevende? We geven je tips om van je werkplek een leerplek te maken, zodat je kunt blijven oefenen nadat je taaltraining is afgelopen.
1. Begin klein
Een nieuwe taal spreken op werk is wellicht spannend. Je hoeft niet meteen de maandelijkse vergadering te leiden in het Engels. Begin met kleine stapjes die passen in je dagelijkse routine. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je to-do lijst in het Duits opschrijven.
- De naam van je mappen of documenten in het Frans zetten.
- Je telefooninstellingen in het Engels zetten.
- Een telefoongesprek voorbereiden en dan écht voeren. In deze blog lees je tips en handige standaardzinnen die je kan gebruiken in een Engels telefoongesprek.
- Bij het koffieapparaat elke dag vijf minuten in het Nederlands praten met een collega.
- Na een overleg een korte samenvatting schrijven in het Duits.
Maak kleine aanpassingen in wat je toch al doet, zodat het oefenen na jouw taaltraining vanzelf onderdeel wordt van je werkdag. Door de taal in je dagelijks werk te gebruiken, wordt het steeds normaler en minder spannend.
2. Geef aan wat je nodig hebt
Oefenen gaat makkelijker als je collega’s en leidinggevende weten dat je bezig bent met een taal leren. Durf te zeggen wat je hiervoor nodig hebt. Misschien wil je:
- Een overleg opnemen zodat je het later kunt terugluisteren.
- Extra tijd om een meeting voor te bereiden.
- Een vast moment per week voor zelfstudie inplannen.
- Wekelijks een halfuurtje oefenen met een collega.
Je kunt je leidinggevende ook vragen om teamleden aan te moedigen om met jou in het Nederlands te spreken. Of vraag of je een keer een klein deel van een overleg mag leiden in het Engels. Kleine stapjes, die je net dat duwtje geven.
Je kunt dan meteen bij je collega’s aangeven hoe je het liefst feedback krijgt. Je bent aan het oefenen en steeds verbeterd worden helpt niet bij het zelfvertrouwen. Het gaat om dóén, niet om perfect zijn. Zeg bijvoorbeeld: “Ik wil vooral oefenen, dus je hoeft me niet te verbeteren, tenzij ik iets vraag.” Zo weet iedereen precies hoe ze rekening kunnen houden met jouw leerproces.
3. Maak gebruik van je omgeving
Je collega’s weten inmiddels dat je je aan het ontwikkelen bent en wat je hierbij nodig hebt. Nu kunnen jullie samen de taal in de praktijk gaan brengen. Bijvoorbeeld:
- Vraag of een collega je taalbuddy wil zijn: iemand die ongeveer hetzelfde taalniveau heeft (het is geen wedstrijd). Met je taalbuddy kan je samen oefenen en nieuw opgedane kennis uitwisselen.
- Spreek met je team af om elke week een kort overleg in het Frans te doen.
- Plan een intervisie over wat de uitdagingen zijn in de nieuwe taal en hoe je elkaar daarbij kunt helpen.
- Houd de lunchpauze voortaan in het Duits.
- Als dat een te grote stap is, kan je ook met een collega gaan wandelen en de taal oefenen. Buiten kantoor, een-op-een, niemand die meeluistert.
Je hebt nu verschillende momenten in je werkweek gecreëerd waarop je in aanraking komt met de taal. Door samen te oefenen wordt het bovendien leuker en effectiever.
4. Maak het leuk
Vind je het nog spannend om de nieuwe taal te gebruiken buiten de training? Begin dan met iets wat dicht bij jezelf ligt. De nieuwe taal wordt makkelijker als je het leuk vindt. Zoek iets op wat je dagelijks doet en wat je in de nieuwe taal kan doen.
- Houd je van koken? Zoek een recept in het Portugees en probeer het uit.
- Luister een Duitstalige podcast, of kies één van onze favorieten.
- Volg een Engelssprekende influencer die bij jouw vakgebied past.
- Richt met een paar collega’s een boekenclub op: kies een boek in het Engels en bespreek het ook in die taal.
Zo is oefenen geen extra taak én werk je ongemerkt aan je vocabulaire.
Juist de tijd buiten de training en je omgeving zijn van belang voor het succes van een training. Focus je niet alleen op de training zelf, maar ook op wat je daarbuiten kunt doen. Dus: begin klein, wees niet bang om hulp te vragen en zoek vooral manieren om plezier te hebben in het oefenen, ook na je taaltraining.
Wil je je taal verder verbeteren?
Wil je je zakelijk Engels naar een hoger niveau tillen? Je spreekvaardigheid Frans verder ontwikkelen? Of binnenkort in het Duits vergaderen? Laat het ons weten. We denken graag mee over welke trainingsvorm het beste bij je past. Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.