Workshop Binden en boeien van anderstalige medewerkers

58x bekeken

Door globalisering, digitalisering en krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt worden onze bedrijven steeds gevarieerder wat betreft de verschillende culturele achtergronden van werknemers. Deze werknemers brengen daarbij automatisch hun culturele betekenissen, manieren van leren en communiceren mee naar het werk. Dat maakt de communicatie op het werk uitdagend en interessant en tegelijkertijd vereisen deze ontwikkelingen specifieke interculturele communicatie-competenties en -strategieën van het management en alle werknemers.

We horen het regelmatig van onze opdrachtgevers en trainers: er wordt veel geïnvesteerd in het vinden, inwerken en trainen van geschikte anderstalige collega’s, maar het blijkt lastig om ze langdurig aan het bedrijf te binden. Wat als ze langer zouden blijven of als de samenwerking soepeler zou gaan als ze een betere connectie met hun werkomgeving zouden ervaren?

Workshop

Met die vraag in gedachten organiseerden we een workshop gericht op het binden en boeien van anderstalige medewerkers voor onze klanten. Trainers Mylène Hanson en Michelle Boughton-Smith hebben de handen ineengeslagen en een interessante en praktische training ontwikkeld voor werkgevers en werknemers om hun interculturele competenties uit te bouwen.

Op een speelse manier gingen de deelnemers aan de gang met onder andere een Simulation game waarin eigen aannames ontdekt werden. Ook bespraken we vraagstellingen als: hoe benut je het potentieel van elke werknemer? Hoe verminder je stress op de werkplek en verzuim? Hoe creëer je een inclusieve bedrijfscultuur waarin elk individu tot bloei komt? Hoe minimaliseer je personeelsverloop? En hoe bevorder je een samenhangende en collaboratieve teamomgeving?

Leren van elkaar

Mylene en Michelle vertellen: “Wij kijken met veel plezier terug op de twee dagen waarop we de workshops hebben mogen verzorgen.

De afwisselende werkvormen (spel, info en interactie) gingen van etend, zittend, staand en lopend naar opdrachten uitvoeren in steeds andere sub-groepjes. Dat werkte fantastisch goed en op die manier hadden de deelnemers de gelegenheid om op een plezierige manier met elkaar van gedachten te wisselen en nieuwe ideeën op te doen.

Er werden zowel door de deelnemers als onszelf bruikbare tips gepresenteerd over hoe je als organisatie kan zorgen dat internationale werknemers zich thuis voelen in de organisatie en hoe je veel verloop kunt voorkomen. Natuurlijk valt er nog dieper in te zoomen op het onderwerp ‘interculturele bedrijfscommunicatie’, maar dit was absoluut een vruchtbare introductie. Wij willen onze deelnemers dan ook hartelijk bedanken voor hun bijdrage en inspiratie!”

Versterk de interculturele vaardigheden van jouw team

Zou je graag de verdieping opzoeken en tips willen krijgen waarmee je de interculturele vaardigheden van jouw team kunt versterken? Michelle en Mylene verzorgen graag een training op maat voor jullie. Op hun website vind je alle informatie: https://weconnectcultures.nl

Wil je liever direct met hen contact opnemen om te kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen? Mail dan gerust naar: mail@weconnectcultures.nl.