Op naar Zwitserland

Jolette’s ervaring met de spoedcursus Duits

2608x bekeken

Er zijn vele redenen te bedenken om een zakelijke taaltraining te volgen. Een nieuwe functie, internationalisering van het bedrijf waar je werkt of een verhuizing naar een ander land. De reden voor Jolette om een taaltraining te volgen, was haar verhuizing naar Zwitserland en het zoeken naar een nieuwe baan daar. Zij volgde onlangs een intensieve taaltraining Duits, door ons ook wel Taalvijfdaagse genoemd. De training werd geven door Lieselotte Bürgi, één van onze native taaltrainers Duits. Lieselotte heeft zelf jaren gewoond en gewerkt in Zwitserland en kon Jolette daardoor extra goed voorbereiden.

Jolette beoordeelde de training met een 10 en was ook nog bereid om ons een inkijkje te geven in haar ervaringen:

Waarom wilde je een taaltraining Duits volgen?

‘Ik merkte dat ik in Zwitserland met name Engels sprak en maar weinig Duits. Op de middelbare school had ik wel Duits gehad, maar de Zwitsers kunnen de Engelse taal redelijk verstaan en spreken, waardoor ik het Engels snel verkoos boven het Duits. Ook mijn sollicitatiebrieven schreef ik in het Engels, maar ik kreeg daar nauwelijks respons op. Dat is één van de redenen die mij deed besluiten een taaltraining Duits te volgen.’

Waarom koos je voor onze spoedcursus Duits en hoe ervaarde je dat?

‘Een spoedcursus leek mij handiger, omdat ik steeds heen en weer reisde tussen Nederland en Zwitserland én snel mijn Duits naar een hoger niveau wilde tillen. Een training met een wekelijkse les van 2-3 uur duurde voor mij op dat moment te lang. Achteraf ben ik erg tevreden met deze intensieve training. Het was voor mij erg prettig dat alles in één week plaatsvond. Doordat Lieselotte de lessen op maat maakte, kon ik de oefeningen, opdrachten en theorie gelijk in praktijk brengen toen ik terug ging naar Zwitserland. Hierdoor merkte ik gelijk het eerste weekend al dat ik meer zelfvertrouwen had bij het spreken van de Duitse taal.’

Hoe heeft de taaltraining invloed op jouw dagelijks leven in Zwitserland?

‘Ik startte de taaltraining als beginner in de Duitse taal. Tijdens de lessen hielp Lieselotte mij bij het schrijven van een Duits cv en een Duitse sollicitatiebrief. Ook haakte ze in op de cultuurverschillen en -overeenkomsten en de Zwitserse normen en waarden. De lessen hebben mij zeker geholpen in mijn dagelijks leven. Zo stuurde ik bijvoorbeeld het cv en de sollicitatiebrief die we hadden gemaakt op naar verschillende bedrijven en mocht ik op meerdere sollicitatiegesprekken komen. Hoewel ik nog geen vloeiend Duits spreek, merk ik wel dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen. Ik probeer het Engels achterwege te laten en in het Duits te communiceren, ook al sluipt er dan af en toe een foutje in.’

Ben je van plan om in de toekomst nog op andere manieren aan je Duits te werken?

‘Ja, absoluut! Wanneer ik een vaste baan heb in Zwitserland wil ik bekijken wat hier de opties zijn op het gebied van Zwitserse en Duitse taalcursussen en hoe ik dat kan combineren met mijn werk. De Duitse taal in Zwitserland is te vergelijken met de Nederlandse taal in Friesland. De Zwitsers hebben hun eigen dialect, wat nog erg lastig te volgen is als zij snel praten. Naast het volgen van een nieuwe taaltraining verwacht ik dat mijn Duits ook zeker zal verbeteren wanneer ik een vaste baan heb!’

Benieuwd of een intensieve training ook iets voor jou is?

Lees meer over de spoedcursus Duits, ook wel Taalvijfdaagse genoemd. Je kunt ook je contactgegevens hieronder achterlaten. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Velden met * zijn verplicht