Taaltrainingen anno 2025: fysiek, online of blended?

Taaltrainingen anno 2025: fysiek, online of blended?

353x bekeken

Hoe zou onze werkweek er over 5 jaar uitzien?

Hebben we ons kantoor opgezegd (hoop het niet) en werken we allemaal vanuit een fancy thuiskantoor? Zijn onze trainers experts geworden in virtual classrooms en hebben ze hun auto weggedaan? Of zitten we ‘gewoon’ weer met z’n allen in de kantoortuin en volgen we trainingen in het leslokaal?

Ik zou zo graag even vooruit willen kijken….

Online taaltrainingen een tijdelijke oplossing?

Als je het me een paar maanden geleden had gevraagd, had ik waarschijnlijk gezegd dat online taaltrainingen een goede, maar tijdelijke oplossing was. Dat we allemaal wel weer terug zouden willen naar de oude situatie: mensen die zich 4 of 5 dagen per week door het land verplaatsen om samen te komen voor werk, overleg en training.

Omdat ik er vanuit ging dat persoonlijke aanwezigheid een voorwaarde is voor een goede training.

Daar ben ik deels op teruggekomen na alle gesprekken met deelnemers, trainers en klanten. Bovendien is ons gemiddelde evaluatiecijfer met nog eens 0.2 punten omhoog gegaan sinds maart! Dat zet je toch aan het denken.

Taaltrainingen in een virtual classroom zijn volgens onze deelnemers net zo effectief, leuk en interactief, zeker als we de lessen combineren met een goed e-learningsysteem. Online trainen vraagt wel meer van zowel deelnemers als trainers. Meer focus, meer voorbereiding, meer geplande korte pauzes. Een goede verbinding, een rustige werkplek, weinig ruis. Als aan die randvoorwaarden wordt voldaan, kan je eigenlijk alles wat je in een fysieke training ook doet, en meer.

Betekent dat dan dat we niet meer fysiek gaan trainen?

Integendeel. Als het veilig kan (voor zowel gezondheid als milieu), is fysiek trainen nog steeds onze grootste ‘hobby’. Want er gaat niets boven de energie, de lol, de verbinding en de frisse ideeën die ontstaan als een groepje mensen bij elkaar komt. Juist dat aspect, dat het doel van de training overstijgt, komt in een fysieke bijeenkomst meer tot z’n recht.

Ik hoop dan ook dat we in 2025 elke vorm inzetten die op dat moment het beste past. En dat geeft zoveel ruimte en flexibiliteit! Online als de deelnemers verspreid over het land of zelfs de wereld werken. Fysiek als dat kan en als er behoefte is aan direct contact, blended om het beste uit beide vormen te halen.

Benieuwd welke vorm het beste bij jouw leervraag of die van je organisatie past?

Laat je contactgegevens hieronder achter en je hoort snel van ons!

Velden met * zijn verplicht