Taalsubsidies, de taaltrainer (1)

Taalsubsidies 2023

1415x bekeken

Wij krijgen regelmatig de vraag welke taalsubsidies in 2023 er zijn voor zakelijke taaltrainingen. Bijvoorbeeld van HR-managers die graag één of meer medewerkers een training willen aanbieden, maar ook benieuwd zijn naar de manieren om de netto kosten te verlagen.

Fiscale vrijstelling

Deze tegemoetkoming bied je de mogelijkheid om studiekosten van je werknemer(s) onbelast te vergoeden. Deze kosten vallen onder een gerichte fiscale vrijstelling binnen de werkkostenregeling en dit gaat niet ten koste van de vrije ruimte. De tegemoetkoming biedt je de mogelijkheid om de kwaliteit van je dienstverlening op peil te houden door goede (bij)scholing van je personeel. Ook blijf je hierdoor aantrekkelijk voor bestaande en nieuwe werknemers.

Naast bovenstaande tegemoetkoming zijn er ook verschillende taalsubsidies, afhankelijk van branche en leeftijd, waar bedrijven gebruik van kunnen maken:

SOOB-subsidie

SOOB is een opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Transport en Logistiek. Deze taalsubsidie stimuleert o.a. het volgen van taaltrainingen door huidige en toekomstige medewerkers. In 2023 is kun je van 1 januari tot en met 31 december een subsidie bij SOOB aanvragen voor deze bedrijfstak. De subsidie aanvragen of meer informatie hierover vind je op hun website.

SLIM-regeling

De SLIM regeling is bestemd voor mkb’ers, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven in de landbouw-, horeca- of recreatiesector. De SLIM-subsidie kan aangevraagd worden voor allerlei initiatieven gericht op leren en ontwikkelen.

Wil je ook SLIM subsidie aanvragen? Mkb-ondernemingen kunnen in 2023 opnieuw subsidie aanvragen. Let wel op dat een ondernemer maar één keer per aanvraagtijdvak (per jaar) de subsidie kan aanvragen. Het volgende aanvraagtijdvak loopt van 1 maart tot en met 31 maart 2023. De volgende 3 groepen kunnen deze subsidie leren en ontwikkelen in het mkb aanvragen:

  1. mkb-ondernemingen;
  2. samenwerkingsverbanden in het mkb;
  3. grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.

Het subsidiepercentage bedraagt 60% van de subsidiabele kosten en bij kleine ondernemers (minder dan 50 werknemers) bedraagt het subsidiepercentage maar liefst 80%.

Alles over de SLIM-regeling in 2023 vind je hier.

Tel mee met taal

Jaarlijks is er via Tel mee met Taal een taalsubsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Begin 2023 kun je t/m 28 februari (opnieuw) als werkgever een subsidie aanvragen voor scholing die tot een betere Nederlandse taalvaardigheid van jouw werknemers leidt. Heb je eerder al eens de subsidie van Tel mee met Taal ontvangen? Geen probleem! Je kunt de subsidie gewoon opnieuw aanvragen.

De subsidie is maximaal € 125.000 euro per aanvraag en er is sprake van een eigen bijdrage. Tel mee met Taal vergoedt 67% van de activiteiten. Het maximumbedrag per cursist is bij werknemers 1.500 euro. In totaal is er in 2022 2,9 miljoen euro beschikbaar voor laaggeletterde werknemers. Deze regeling heeft als doel om de taalvaardigheid op de werkvloer te stimuleren en is dan ook bedoeld voor medewerkers waarvan de moedertaal niet Nederlands is.

De nieuwe subsidieronde opent op 1 januari 2024.

Alles over deze subsidie vind je op de website van Tel mee met Taal.

Scholingsvoucher via DOORZAAM

Met scholingsvouchers wil DOORZAAM uitzendkrachten stimuleren om te blijven leren en ontwikkelen. De voucher is te gebruiken voor één of meerdere opleidingen, cursussen of trainingen met een maximum van € 500,- incl. btw. Zowel uitzendkrachten als uitzendorganisaties kunnen de subsidie aanvragen. De voucher is uitsluitend bedoeld voor de uitzendkrachten.

DOORZAAM kondigt via hun nieuwsbrief aan wanneer je je kan inschrijven voor de vouchers. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt? Lees het hier. 

Colland Arbeidsmarkt

Via Colland Arbeidsmarkt kun je als werkgever (of werknemer) een subsidie aanvragen voor verschillende taaltrainingen Nederlands als Tweede Taal (NT2) of andere talen, variërend van klassikale trainingen tot individuele taaltrainingen, die als doel hebben om de taalvaardigheid van medewerkers te vergroten. Per sector verschilt de hoogte van de vergoeding en het maximum per deelnemer per kalenderjaar. Alle informatie per sector vindt je op de website van Colland Arbeidsmarkt.

STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 krijgen zowel werkenden als niet-werkenden een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal € 1.000,- (inclusief btw). Het ontwikkelbudget geeft je de kans om jezelf verder te ontwikkelen en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Je kunt dit budget inzetten om bijvoorbeeld een sector-erkend certificaat te halen of een cursus te volgen.

Het STAP-budget vervangt de mogelijkheid tot aftrekken van de studiekosten bij de opgave inkomstenbelasting.

De verwachting is dat er jaarlijks een budget van € 218,- miljoen beschikbaar is waarmee er ca. 200.000 toekenningen van subsidieaanvragen mogelijk zijn. De toekenning van deze subsidie gaat uit van het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Wees er dus op tijd bij!

De Taaltrainer biedt vanaf 2023 trainingen aan via het STAP-budget

In samenwerking met GBT Opleidingen bieden wij vanaf 2023 2 trainingen aan waarbij je het STAP-budget kunt gebruiken:

  1. Business Engels Communiceren. Alle informatie over deze training vind je hier.
  2. Correct Nederlands Schrijven. Alle informatie over deze training vind je hier.

Subsidie via OOM

OOM is het scholingsadviesbureau van sociale partners in de metaalbewerking. Bedrijven die bij OOM zijn aangesloten kunnen diverse taalsubsidies aanvragen, zoals een persoonlijke trainingstoelage. Dit is een tegemoetkoming in de scholingskosten van maximaal 50% per medewerker met een maximum van € 750,- per jaar. Daarnaast is er een ontwikkelbudget van € 1.800,- per jaar die een tegemoetkoming biedt voor het verbeteren van de leercultuur in een bedrijf. Meer informatie over deze regelingen vind je op de website van OOM.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Wil je naar aanleiding van de mogelijkse taalsubsidies alvast een vrijblijvende offerte aanvragen voor één of meer van onze trainingen? Vul dan onderstaand contactformulier in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Velden met * zijn verplicht