Taalsubsidies 2024

612x bekeken

Wij krijgen regelmatig de vraag welke taalsubsidies er zijn voor zakelijke taaltrainingen. Bijvoorbeeld van HR-managers die graag één of meer medewerkers een taaltraining willen aanbieden, maar ook benieuwd zijn naar de manieren om de netto kosten te verlagen. Ook in 2024 zijn er weer verschillende subsidies beschikbaar voor taaltrainingen.

Fiscale vrijstelling

Deze tegemoetkoming biedt je de mogelijkheid om studiekosten van je werknemer(s) onbelast te vergoeden. Deze kosten vallen onder een gerichte fiscale vrijstelling binnen de werkkostenregeling en dit gaat niet ten koste van de vrije ruimte. De tegemoetkoming biedt je de mogelijkheid om de kwaliteit van je dienstverlening op peil te houden door goede (bij)scholing van je personeel. Ook blijf je hierdoor aantrekkelijk voor bestaande en nieuwe werknemers.

Naast bovenstaande tegemoetkoming zijn er ook verschillende taalsubsidies, afhankelijk van branche en leeftijd, waar je als bedrijf gebruik van kunt maken:

Tel mee met Taal

Via Tel mee met Taal is er jaarlijks subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid onder werknemers. Het doel van de subsidie is om de Nederlandse taal op de werkvloer te stimuleren en is dan ook bedoeld voor medewerkers waarvan de moedertaal niet Nederlands is. Van 1 januari tot en met 29 februari 2024 is het mogelijk om deze subsidie aan te vragen.

Als werkgever kun je deze subsidie aanvragen voor scholing voor medewerkers, maar ook voor zzp-ers die voor je bedrijf werken. Je kunt de subsidie zelfs aanvragen voor andere werknemers waarmee je een minder duurzame arbeidsrelatie bent aangegaan. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke arbeidsplaatsen of beschut werk. 

De subsidie is maximaal 125.000 euro per aanvraag en er is sprake van een eigen bijdrage. Tel mee met Taal vergoedt 67% van de activiteiten. Het maximumbedrag per cursist is bij werknemers 1.500 euro.

Heb je deze subsidie vorig jaar of eerder al eens ontvangen? Geen probleem! Je kunt de subsidie elk jaar opnieuw aanvragen en toegediend krijgen. Meer informatie over deze subsidie vind je op de website van Tel mee met Taal.

SOOB Opleidingsbudget – Transport en Logistiek

Het opleidingsbudget van SOOB geeft je medewerker(s) de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en door te groeien binnen het werk en hun carrière. De medewerker kan een opleiding, training, cursus of zelfs een workshop volgen.

Iedereen in de sector transport en logistiek kan het opleidingsbudget aanvragen. Kijk goed of de medewerken aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  • De medewerker heeft een vast of tijdelijk contract voor minimaal 24 uur per week
  • De medewerker draagt aan SOOB af

Voor meer informatie en het aanvragen van het budget, kijk op de website van SOOB.

SLIM-regeling – MKB ondernemingen

SLIM staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen. Dit is dus geen persoonlijk ontwikkelbudget, maar een subsidie bedoeld voor MKB ondernemingen om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers.

Met dit geld (25.000 euro voor individuele MKB bedrijven) kunnen je medewerkers zich bijscholen, vak gerelateerde kennis en vaardigheden opdoen en werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling.

Klik hier voor meer informatie.

Scholingsvoucher via DOORZAAM -Uitzendkracht

De Scholingsvoucher is echt voor de uitzendkracht! Met de Scholingsvoucher volgt de uitzendkracht een training, cursus of opleiding naar eigen keuze. Deze bepaalt dus zelf welke opleiding of training gevolgd gaat worden. Er moet wel een relatie zijn met het huidige of toekomstige werk.

De Scholingsvoucher is bedoeld voor het nemen van eigen regie, het verhogen van het opleidingsniveau en de uitzendkracht breder inzetbaar te maken. Je kunt hier elk kalenderjaar opnieuw gebruik van maken. Aanmelden kan via jouw contactpersoon op je uitzendbureau. Meer informatie vind je hier.

Nederlands Taalbudget via DOORZAAM

Het Nederlands Taalbudget is een tegemoetkoming van maximaal €1500 (excl. btw) in de opleidingskosten die gemaakt worden zodat de uitzendkracht de Nederlandse taal machtig wordt. De opleiding mag een 1 op 1 training zijn of een groepstraject. De opleiding heeft als doel het vergroten van de kennis van de Nederlandse taal op de werkvloer.

Op de website van DOORZAAM Het Nederlands Taalbudget kun je meer informatie vinden over de voorwaarden en het aanvragen.

Colland Arbeidsmarkt

Een cursus volgen om je kennis en vaardigheden binnen je werkveld verder te ontwikkelen? Colland Arbeidsmarkt regelt subsidies voor de sectoren Bloembollengroothandel, Bos en Natuur, Dierhouderij, Glastuinbouw, Groenvoederdrogerijen, Hoveniers en Teelt. Voor een zakelijke taaltraining wordt tot 75% vergoed. Meer informatie over deze subsidie vind je op de website van Colland Arbeidsmarkt.

Subsidie via OOM – Metaalbewerking

Bedrijven die bij OOM zijn aangesloten kunnen diverse taalsubsidies aanvragen, zoals een persoonlijke trainingstoelage. Via Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM) kun je een persoonlijk trainingstoelage krijgen. Deze tegemoetkoming vergoed maximaal 50% van de kosten tot een maximum van € 800,-. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen vind je hier.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Wil je naar aanleiding van de mogelijke taalsubsidies alvast een vrijblijvende offerte aanvragen voor één of meer van onze trainingen? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!