’t Klooster in?
Veel klanten en cursisten vragen ons naar de effectiviteit van spoedcursussen (intensieve trainingen): in 1 of 2 weken een taal leren door er praktisch fulltime mee bezig te zijn. Á la de nonnen het klooster in (of naar een andere rustige plek zonder collega’s en een volle inbox), en er pas uitkomen als je vloeiend Frans, Spaans of Duits spreekt. Er gaat een grote bekoring uit van het idee: je pakt je koffers, zondert je af, dompelt je onder in een taalbad en je komt er meertalig weer uit. Klinkt geweldig!
In sommige situaties werkt het echt zo. Als je op het punt staat naar het buitenland te verhuizen, of je gaat over twee weken een presentatie geven op een internationale beurs, of je stapt in een project waar je voortdurend een andere werktaal gaat gebruiken, dan is de nood hoog en de tijd beperkt. Je hebt een duidelijk doel voor ogen, je hebt een deadline, en je gaat de taal gebruiken en onderhouden direct nadat je de training hebt afgerond. Allemaal voorwaarden voor een hoog leerrendement dat je vast kunt houden en verder kunt blijven ontwikkelen.
Voordelen spoedcursus
Daar is ook wel wat voor nodig, want fulltime met een taal bezig zijn kost energie en doorzettingsvermogen. De meeste deelnemers ervaren halverwege een dipje. Door vermoeidheid, of doordat je soms eerst van alles af moet leren voordat je nieuwe dingen aan kunt leren. Maar er zijn ook grote voordelen van intensieve trainingen: het schakelen tussen moedertaal en doeltaal gaat steeds sneller en makkelijker, en de luister- en spreekvaardigheid gaan met sprongen vooruit als je de taal non-stop hoort en spreekt. Het is bovendien bemoedigd om al in een paar dagen tijd vooruitgang te merken.
Of toch een wekelijkse les?
Er zijn ook tal van situaties waarin een langer traject met bijvoorbeeld wekelijkse lessen meer rendement oplevert: ga je de taal niet direct toepassen? Wil je vooral aan je schrijfvaardigheid werken? Is het lang geleden dat je ‘in de schoolbanken’ hebt gezeten? Wil je tussentijds het geleerde toepassen op je werk en weer met nieuwe vragen naar de training komen? Dan heb je waarschijnlijk meer baat bij een training van een paar maanden. Je hebt dan tussentijds meer verwerkingsmogelijkheden én je kunt concrete vragen, voorbeelden en bedrijfsmaterialen verzamelen en aandragen, zodat de training meer het karakter van ‘coaching on the job’ krijgt.
Ook voor deelnemers die leren in het algemeen en taalvaardigheid in het bijzonder een uitdaging vinden, is gefaseerde training verstandiger. We hebben dan de tijd om rustig samen te ontdekken welke leerstijl het beste past en hoe we de trainingen zo aangenaam, effectief en leerzaam mogelijk kunnen maken. Ondanks eventuele leeruitdagingen als dyslexie of een sterke voorkeur voor bètavakken.
Ik wil een (intensieve) training volgen!
Heb je interesse in een intensieve training? Kijk dan eens naar onze Taalvijfdaagse. Heb je interesse in een gefaseerde training? We starten het hele jaar door met verschillende soorten langer lopende trainingen op maat, zoals een individuele training, een duotraining of een (open) groepstraining.
Ontvang je graag persoonlijk advies of een vrijblijvende offerte? Laat je contactgegevens hieronder achter en we nemen contact met je op.