Ondernemen in de Kerstgedachte

59x bekeken

We zeggen het vaker: in Amersfoort zitten nog zoveel ondernemers met bijzondere verhalen, ondernemende drijfveren en mooie idealen verscholen. Ondernemers die op gevoel en volgens hun eigen idealen ondernemen. In dit rijtje plaatsen wij ook Miranda Bensing (49). Sinds 2010 is ze actief met De Taaltrainer: een plek waar taaltrainingen Engels, Duits, Frans en Nederlands op maat worden gemaakt voor de functie en branche van de deelnemers. Wat ze gaat doen met de feestdagen? “Kerst is voor mij terugtrekken in een familiebubbel en even heel weinig prikkels. Kaarsjes aan, lekker koken, samen eten, filmpjes kijken, boswandelingen maken, tijd voor elkaar. Dat soort dingen. De ondernemende voelsprieten laat ik op kantoor. Chill modus aan. En ja, dat is best bijzonder voor mij!”

We deden Miranda vooraf het voorstel om het interview op haar favoriete locatie te doen. B.A.S. Bites and Store was het antwoord: “Dit is echt nog zo’n verborgen pareltje op Isselt. Ik ben enorm fan en zelfs van mening dat dit de lekkerste keuken is van Amersfoort. Ze kunnen echt onwijs lekker koken en combineren dat met warmte en charmante gastvrijheid. Dat laatste sluit wat mij betreft wel aan op de kerstgedachte. Maar ja, eigenlijk mag niemand B.A.S. ontdekken, want dan raakt het in mum van tijd vol…”

Christmas à la Carte

In deze editie schuiven we ondernemers naar voren die passen bij de ‘Christmas à la Carte’. Miranda is zo iemand die ondernemen in de kerstgedachte een jaar lang toepast: “Ik zeg vaak: kijk naar jezelf en naar anderen met milde ogen. Veel mensen hebben voortdurend last van hun interne criticus die ze vertelt dat ze het niet goed genoeg doen. Terwijl ze naar anderen toe vaak milder of begripvoller zijn. Lief zijn voor jezelf, voor de ander, voor de wereld. Zo simpel en juist daarom ook weer zo moeilijk. Als ik het dan naar het zakelijke doortrek dan denk ik wel eens: We mogen ook in het zaken doen wel wat meer oog hebben voor elkaar. Elkaar vaker wat gunnen en meer oog hebben voor de relatie. We leven in een harde wereld. Doelen bereiken mag, maar de manier waarop bepaalt voor mij heel veel. Te vaak zie ik om mij heen gestrekte benen, commanderen op de werkvloer of naar toeleveranciers. Wat ik hieraan doe als het mij overkomt? Haha, ja dat is wel leuk. Dan ga ik juist extreem aardig terug doen. Mensen gaan dan vanzelf mee onder het mom: ‘Hey, zo kan het ook.’

Aankomend commissaris & toezichthouder

De ondernemende carrière van Miranda gaat zoals gezegd veel verder terug. Ooit startte ze Aristo Taaltraingen en nadat ze dit had verkocht startte ze in 2010 weer met De Taaltrainer. “Tussendoor heb ik wel wat startups gecoacht en andere dingen gedaan, maar met taal en cultuur heb ik altijd veel affiniteit gehad, omdat communicatie wat mij betreft is wat ons mensen verbindt. Als een andere taal en/of cultuur de communicatie of verbinding in de weg staan, is er heel veel te winnen door de gaten in kennis- en vaardigheid en begrip op te vullen. Een andere reden om met De Taaltrainer te starten is om de taaltrainers, de mensen die er het meest toe doen in onze dienstverlening, centraal te stellen. Ik heb het bedrijf opgezet rondom de vraag: wat heeft een ervaren taaltrainer van ons nodig om zijn of haar werk zo goed mogelijk en met zoveel mogelijk plezier uit te kunnen voeren? De antwoorden die ik op die vraag kreeg, vormen nog steeds de basis van onze werkwijze. We zijn op kantoor met z’n tienen en gemiddeld trainen er zo’n 100 trainers voor ons per maand. Dat zijn allemaal zzp’ers, met wie we een lange termijn werkrelatie hebben: met sommigen werken we al vanaf de start samen.

Onze klanten zijn internationals of mkb-bedrijven met anderstalige medewerkers, klanten of leveranciers. We zitten bij de meest uiteenlopende bedrijven, van Coolblue tot de Efteling tot Hornbach. Echt heel leuk!” We kunnen dus gerust stellen dat het ‘taalondernemen’ haar in het bloed zit: “Het is gewoon leuk! Ik hou van nieuwe dingen en hoop zelf ook iets te leren. Creatieve processen opstarten en van niets iets maken: heerlijk! En samen. Zorgen voor een familiegevoel op de werkvloer. Zo openen we in 2024 een nieuwe locatie in Vathorst. Het is dan echt niet zo dat ik als eigenaresse alles bepaal. Nee. Ik vraag het aan mijn collega’s en trainers: hoe willen jullie het hebben. Samen kom je zoveel verder.”

Technologische vernieuwingen

Technologische vernieuwingen volgen elkaar in rap tempo op. Denk alleen al aan AI (Artificial Intelligence, red.) dat voor de business van Miranda waarschijnlijk veel kansen en uitdagingen gaat bieden. “Ik zou zeggen: omarm als ondernemer technologische vernieuwingen en laat ze in je voordeel werken. Het is leuk en uitdagend tegelijk. Waarom zou je het tegenwerken? Dat kost meer energie… We krijgen in onze trainingen al veel vragen van deelnemers over het inzetten van AI ten behoeve van hun communicatie. Dat vraagt van ons dat we razendsnel uitvogelen hoe je de techniek voor je kan laten werken, wat de risico’s en nadelen zijn, en hoe we onze manier van trainen daarop aan moeten passen. Niet iedereen kan in dezelfde vaart mee met dit soort vernieuwingen. En dat vraagt weer om extra communicatie. Het omarmen van vernieuwing gaat echt niet altijd zonder slag of stoot. Maar ga er wel mee aan de slag. Kijk naar de online trainingen sinds de Corona pandemie. Dat heeft toch enorm veel kansen gegeven?”

Op naar 2024

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Wat gaat die brengen? “Privé? Dan wil ik vaker met mijn man Hans op pad met de camper. We zijn niet zo goed in plannen, maar we hebben een supermooie camper gekocht afgelopen jaar. Die moet ons daarbij helpen, haha. En zakelijk? Poeh, ik sla altijd dicht als iemand me vraagt: ‘en, waar staat De Taaltrainer over 5 jaar?’. Geen idee! Dan is kijken naar 2024 een stuk overzichtelijker. We openen zoals gezegd een nieuwe locatie in Vathorst. Aan de Oude Lageweg. Daar kijk ik heel erg naar uit. Verder wil ik de huidige trainers aan ons blijven binden. Er is een tekort aan goede trainers en zodoende hebben we twee jaar geleden ook een academie voor taaltrainers opgezet: De Taaltrainer van de Toekomst. Naast workshops, kennis en inspiratie koppelen we ervaren taaltrainers aan nieuwe taaltrainers. Ook hier haal ik veel voldoening uit: we dragen zo weer bij aan de ontwikkeling van trainers, onze partners én op lange termijn aan een betere match met de vraag uit het bedrijfsleven. Wat betreft de verdere toekomst. Mijn koers ligt niet vast. Ik ga door met De Taaltrainer zolang ik het gevoel heb dat wat we doen, ertoe doet. Ik wil blijven investeren in mensen, kwaliteit en vernieuwing. Tot slot: ik wil minstens 95 van de 100 dagen zin hebben in de werkdag. Anders ga ik wat anders doen.”