My love of Apple Crumble
Ken je dat, een gerecht met een verhaal? Het roept herinneringen op aan vroeger, aan smaken die je opnieuw beleeft. Het is niet alleen de smaak, maar ook het leuke verhaal erbij dat het bijzonder maakt. We vroegen er onze taaltrainers naar. Lees hier het verhaal van Jazz Sangha Osborne.
Whilst growing up in the UK, I went to Secondary school where I was given the opportunity to learn to cook classic English dishes. In particular, desserts or shall we say classic puddings like Treacle Toffee Pudding or Pineapple upside down and my favourite Apple Crumble.
How to make
An apple crumble comprises of 500 grams of sweet apples, peeled, cored and cut into chunks. Mixed with 50 grams of golden caster sugar, 1/2 teaspoon of cinnamon. Put into a pan with 2 tablespoons of water and let them simmer for a few minutes before turning off.
In another bowl, 200 grams of plain flour, 100 grams of cold butter cut into chunks, 50 grams golden caster sugar (add more if you like it sweeter). Then use your fingers to rub the butter into the flour and sugar to make a breadcrumb like mixture.
Next put the prepared apples from the pan into a baking dish and flatten with a spoon. Then cover with the breadcrumb mixture and even out. Sprinkle top with a spoonful of normal white sugar if you wish to get a glazed topping. Cook in a pre-heated oven for 35 – 40 mins at 190 degrees. The smell as it cooks will fill your house with delicious mouthwatering aromas.
Make the recipe your own
Over the last 30 years I have continued to evolve this dish by adding blackberries and/or a piece of finely chopped sweet ginger to the apples also mixing oats with flour to get a different texture.
My mum and children still ask me to make it today. It remains a favourite in our house and many chefs have kept it popular such as Jamie Oliver.
If you really want to go to town. Eat whilst still hot with a scoop of vanilla ice-cream or hot custard. Enjoy!
De Nederlandse vertaling
Is dit toch nog te lastig of wil je checken of je het goed hebt begrepen? Dan volgt hier de Nederlandse vertaling:
Toen ik opgroeide in het Verenigd Koninkrijk, ging ik naar de middelbare school waar ik de kans kreeg om klassieke Engelse gerechten te leren koken. In het bijzonder desserts of laten we zeggen klassieke puddingen zoals Treacle Toffee Pudding of Pineapple Upside Down en mijn favoriet Apple Crumble.
Bereidingswijze
Een Apple Crumble bestaat uit 500 gram zoete appels, geschild, zonder klokhuis en in stukken gesneden. Deze worden gemengd met 50 gram fijne kristalsuiker en een halve theelepel kaneel. Doe dit mengsel in een pan met 2 eetlepels water en laat het een paar minuten sudderen voordat je het van het vuur haalt.
In een andere kom meng je 200 gram bloem, 100 gram koude boter in stukjes gesneden, en 50 gram witte basterdsuiker (voeg meer toe als je het zoeter wilt). Gebruik je vingers om de boter met de bloem en suiker te mengen totdat je een kruimelig mengsel hebt.
Doe vervolgens de appels uit de pan in een ovenschaal en druk ze plat met een lepel. Bedek ze met het kruimelmengsel en strijk het gelijkmatig uit. Bestrooi de bovenkant met één lepel gewone witte suiker als je een geglazuurde bovenkant wilt. Bak de Apple Crumble 35 – 40 minuten op 190 graden in een voorverwarmde oven. Wanneer de taart in de oven staat, zal je huis zich vullen met heerlijke geuren om van te watertanden.
Maak het recept eigen
In de afgelopen 30 jaar heb ik dit gerecht verder ontwikkeld door bramen en/of een stukje fijngehakte zoete gember aan de appels toe te voegen en door haver met bloem te mengen voor een andere textuur.
Mijn moeder en kinderen vragen me nog steeds om dit gerecht te maken. Het blijft een favoriet in ons huis en veel chef-koks hebben het populair gemaakt, zoals Jamie Oliver.
Als je echt wilt uitpakken, eet het dan terwijl het nog heet is met een bolletje vanille-ijs of warme custard. Eet smakelijk!
Wil je jouw zakelijk Engels professionaliseren?
Het volgen van Engelstalige recepten is een leuke manier om met de taal bezig te zijn. Heb je de Engelse taal vooral nodig in jouw werkzaamheden en zou je dit naar een hoger niveau willen tillen? Dan is het volgen van dit heerlijke recept niet voldoende, maar het is wel een lekkere snack voor tijdens de zelfstudie. 😉
Ben je benieuwd welke training Engels het best bij jou past? Bekijk dan onze taaltrainingen Engels.
Wil je graag persoonlijk advies over een passende training? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.