Marcelina Kwiatkowska, Taaltrainer Engels, De Taaltrainer

Maak kennis met Marcelina Kwiatkowska

461x bekeken

In 2015 is Marcelina Kwiatkowska begonnen als freelancer. Daarvoor werkte ze als docent op verschillende instituten en scholen in Polen en in Nederland. Haar Engelse accent komt echter uit een heel andere regio…

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

Ik ben geboren in Polen. Toen ik 7 jaar was, zijn mijn ouders, mijn broer en ik verhuisd naar Canada. Oorspronkelijk was het plan om tot de zomer te blijven maar we zijn gebleven omdat het destijds, in 1989 onrustig werd in Polen.
In Canada heb ik de liefde voor de Engelse taal ontdekt en heb ik de fundering voor mijn Engelse studies gelegd. Nadat ik was afgestudeerd op 27-jarige-leeftijd verhuisde ik naar Praag om daar Engelse les te geven op de universiteit. In Praag ontmoette ik mijn andere liefde: mijn Nederlandse man. We wonen nu samen met onze 2 kinderen in Bussum.
Mijn familie woont weer in Polen en elke zomer zoeken we elkaar op.  Naar Canada verhuizen was een waar avontuur, ik ben daar nu erg dankbaar voor. Anders was ik misschien nooit met de Engelse taal in aanraking gekomen!

Je weet dus goed hoe het is om een nieuwe taal te leren. Wat is er zo anders aan de Nederlandse taal en cultuur?

Niet alleen zijn Nederlanders direct, de taal zelf is ook erg direct. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in mijn lessen, ik vertel mijn studenten vaak dat Engels een erg beleefde taal is en dat je op een hele andere manier communiceert in het Engels dan in het Nederlands. Daarnaast zijn een aantal woorden niet te vertalen van het Nederlands naar het Engels. In het Engels zijn er veel verschillende woorden voor ‘gezellig’, ‘leuk’ of ‘lekker’, denk aan ‘nice’ of ‘cozy’, maar niks dekt de lading. En het grappige is, dat in het Nederlands bijna alles wel ‘lekker’ lijkt te zijn! Hier lachen we altijd erg om. Een van de culturele verschillen is dat je in Nederland als er een familielid jarig is, ook de ouders en ooms en tantes feliciteert. Terwijl zij niet jarig zijn, dat is toch best gek!

Wat is je top-tip voor het leren van de Engelse taal?

Ik leer mijn studenten hoe ze de taal kunnen implementeren in het dagelijks leven. Lees bijvoorbeeld de krant in het Engels of kijk een Engelse serie met Engelse ondertiteling. Dan zul je zien dat je de taal langer ‘vasthoudt’ en heb je er op de lange termijn plezier van.

Heb je bijzondere hobbies of gewoontes?

Ik ben een actief persoon, ik houd van heel veel verschillende sporten: tennis, skiën, wandelen etc.. In Polen leefden we in een berggebied en ging ik vaak met mijn vader op pad.
Thuis werk ik aan “do it yourself” projecten. Ik ga naar de kringloop om oude kastjes en stoelen te vinden die een opknapbeurt kunnen gebruiken. Het is zo leuk om te zien wat voor een transformatie er plaatsvindt!
Precies een jaar geleden is onze kat Napoleon Bonaparte verdwenen. Ik weet het nog goed, het was een winderige avond. We waren ontzettend bezorgd en we hebben allerlei acties opgezet om Napoleon terug te vinden, maar helaas. Ik ben van plan om eind dit jaar een nieuw kitten te kopen, daar wordt iedereen thuis blij van! Ik ben opgegroeid met katten, voor iets zorgen is een mooie toevoeging aan de opvoeding vind ik.

Training Engels bij Marcelina Kwiatkowska volgen?

Zou je graag een training Engels bij Marcelina Kwiatkowska willen volgen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of laat je contactgegevens hieronder achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Velden met * zijn verplicht