Maak kennis met Lotte Gerestein, de Taaltrainer, Nederlands taaladvies

Maak kennis met: Lotte Gerestein

437x bekeken

Ik sprak met Lotte Gerestein, één van onze taaltrainsters Nederlands, over waar zij is opgegroeid, wat zij zo leuk vindt aan het geven van taaltrainingen Nederlands en wat zij daarnaast allemaal doet.

Waar ben je opgegroeid?

In Middelburg, Zeeland. Daar heb ik tot mijn achttiende gewoond en daarna ben ik naar Nijmegen verhuisd voor de studie Nederlandse taal en cultuur. Ik woon nog steeds in Nijmegen en heb het daar goed naar mijn zin!

Na jouw studie heb je eerst ander werk gedaan, wat heb je zoal gedaan?

Ik heb de marketing en communicatie van een theatergroep verzorgd. Na mijn studie rolde ik hier als het ware in. Deze theatergroep maakt eigenzinnige jeugdtheatervoorstellingen, waarin taal vaak een belangrijke rol speelt. Dat sprak mij wel aan.

Wat deed jou besluiten om taaltrainer Nederlands te worden?

Ik draaide tijdens mijn studie graag mee in ‘talige’ projecten. Zo zat ik in de redactie van 3voor12 Gelderland en van Opium (radio), ik werkte mee aan een poëziefestival en ik gaf Nederlandse les aan scholieren en nieuwkomers. En toen ik bij de theatergroep inviel voor mijn collega educatie, ontdekte ik dat ik hier veel plezier uit haalde. Dus ik besloot om de eerstegraads lerarenopleiding te doen. En na 3,5 jaar voor de klas begon ik met taaltrainingen NT1 en NT2.

Wat maakt het geven van taaltrainingen zo leuk?

De praktische kant in combinatie met gemotiveerde en bewuste cursisten spreekt mij erg aan.
Ik kan me focussen op individuen in plaats van op een grote (30 leerlingen) groep. De cursisten hebben vaak duidelijke doelen en voorkeuren. De terugkoppeling is er direct, want het geleerde moet worden toegepast in de praktijk. En ik kan alle kennis die ik heb over taal, met veel plezier delen en nuttig maken.

Kun je een voorbeeld noemen van een mooi moment tijdens één van jouw trainingen Nederlands?

Ik verzorg de Open Groep Correct Zakelijk Schrijven bij de Taaltrainer. Laatst was er een deelnemer die enorm baalde van werkwoordspelling. In haar werkende leven tot nu toe was dit een blokkade voor haar. Aan het eind van de eerste trainingsdag zei ze dat haar angst om dit aan te gaan nu in ieder geval was overwonnen.

Wat vind je leuk om te doen naast het geven van trainingen?

Ah, een hoop! Ik houd van sporten. Eigenlijk vind ik alle sporten wel leuk, maar meestal ren of wandel ik, ook om een helder hoofd te krijgen. Losse ideeën belanden zo op de juiste plek. Daarnaast lees en kook ik graag. En ik houd van onverwachtse wendingen. Om die reden bezoek ik graag een café, een festival, een muziekoptreden. Om nieuwe mensen te ontmoeten, leuke gesprekken te voeren, nieuwe muziek te ontdekken en om te dansen.

Zou je nog iets nieuws willen leren?

Ja, heel veel! Ik moet vaak een keuze maken in wat ik wil leren. Ik ben me nu aan het verdiepen in taalwetenschap. Vragen als: hangen taal en denken eigenlijk samen? en: waarom lijkt de basisstructuur van talen zo op elkaar? interesseren me. Ik wilde misschien een cursus/studie doen, maar nu heb ik mijn eigen ‘studie’ samengesteld. Daarnaast zou ik wel verder willen met zangles.

Wat zou je graag mee willen geven aan iemand die zijn Nederlandse taal wil verbeteren?

Ik zou aanraden om eerst te bedenken waaróm je je Nederlandse taal wil verbeteren. En op welke manier jij het leuk zou vinden om hiermee bezig te zijn. Als je dat helder hebt, kan je de hulp zoeken die bij jou past. Aan anderstaligen adviseer ik altijd om zoveel mogelijk situaties op te zoeken waarin ze moeten luisteren en spreken. Met een vriend, een collega, of juist met een onbekende. Het moeilijkste is om te spreken als je het nog niet goed kan. Maar juist dan moet je het doen.