Carol van Moorsel, de taaltrainer (1)

Maak kennis met: Carol van Moorsel

247x bekeken

Carol van Moorsel, één van onze taaltrainers Frans, groeide op in België en studeerde in Frankrijk. Daarna heeft ze o.a. in San Francisco gewoond en internationaal samengewerkt met Duitsland, Zweden, Denemarken, Engeland, België, Nederland, Luxemburg, New York en Hongkong. En op dit moment verzorgt Carol van Moorsel verschillende taaltrainingen Frans.

Wat deed je besluiten om taaltrainer Frans te worden?

Toen ik naar Nederland verhuisde, wilde ik al docent Frans worden. Maar  ik heb er destijds voor gekozen om als HR Business Partner aan de slag te gaan bij verschillende bedrijven. Na ongeveer 20 jaar besloot ik van baan te switchen en als taaltrainer aan de slag te gaan, na een opleiding tot docent Frans. Dat was mijn droom!

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Ik ben een echt mensen-mens. Ik houd van verbinden. Contact maken met anderen. Ik heb verschillende functies gehad, waarbij dit steeds terugkomt. Bijvoorbeeld in mijn functies als HR Business Partner bij verschillende bedrijven. Als HR Business Partner heb je contact, help je en verbind je medewerkers. Daarnaast heb ik even gewerkt als freelance fotograaf voor baby’s en zwangerschappen. Ook hier kwam het persoonlijke contact met mensen terug. En ook nu tijdens mijn functie als taaltrainer staat het verbinden en contact maken voorop. Door mijn werkzaamheden bij verschillende bedrijven in verschillende branches kan ik mij dan ook goed inleven in elke deelnemer.

Waar krijg je energie van bij het geven van een training en wat vind je het leukst?

Ik krijg de meeste energie als ik merk dat cursisten intrinsieke motivatie hebben om Frans te leren. Ook vind ik het fijn als cursisten mij vertrouwen als mens en als trainer.

Persoonlijk vind ik 1-op-1-trainingen of trainingen met maximaal 10 deelnemers het leukst. Zo kan ik het persoonlijke contact behouden en gericht, op maat, lesgeven.
Naast de trainingen die ik geef voor De Taaltrainer, zou ik het ook leuk vinden om als docent Frans op een Hogeschool aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door cultuurtrainingen te geven.

Verschilt de Franse cultuur dan van de Nederlandse cultuur op zakelijk vlak?

Ja, zeker. Over het algemeen zijn de Fransen relaxter. De Fransen leven in vergelijking met de Nederlanders minder om te werken. De werktijden zijn minder vast en we doen vaak meer dan alleen onze functie. Daarnaast is het in Frankrijk heel gebruikelijk om uitgebreid te lunchen, zowel met klanten als collega’s. In Nederland is dit veel ‘soberder’, met een broodje en een glas karnemelk.

Daarentegen heerst er wel meer hiërarchie in het bedrijfsleven. Je spreekt elkaar altijd aan met ‘vous’, en nooit met ‘tu’. ‘Tu’ gebruik je voor familie en vrienden, dus in persoonlijke kring en niet op de werkvloer! Tot slot worden beslissingen in Nederland veel sneller genomen. In Frankrijk wordt er langer gediscussieerd en duurt het langer voordat knopen worden doorgehakt. 

Waar moest je nog meer aan wennen toen je in Nederland kwam wonen?

Naast het veelgehoorde verschil dat de Nederlanders veel directer zijn, vond ik de zorg in Nederland ook heel anders. Zo kun je in Nederland bijvoorbeeld makkelijk zeggen dat je je ziek voelt en dat je niet naar je werk komt. En dat is dan oké. In Frankrijk moet je een document van een arts hebben met daarop dat je ziek bent en voor hoelang. Ook viel het me al snel op dat er niet echt een duidelijke Nederlandse keuken bestaat. Het is meer een mix van allerlei keukens.

Wat vind je verder leuk om te doen?

Heel veel! Zo sport ik regelmatig. Ik doe al 10 jaar aan Zuid-Amerikaanse dansen en op dit moment boks ik graag. Daarnaast speel ik piano, fiets en wandel ik graag en houd ik van koken. Mijn lievelingseten? De originele Franse tapas: brood, kaas en wijn!

Heb je tot slot nog een Frans motto waar je zelf naar leeft?

J’ai peur mais je le fais quand même.
In het Nederlands betekent dit ‘ook al ben ik bang, ik doe het wel’. Eigenlijk betekent het buiten je comfortzone stappen, nieuwe dingen proberen.

Alle eerste keren zijn namelijk spannend. Zo vond ik de eerste training die ik mocht geven ook spannend. Vaak is een training Frans volgen voor cursisten ook iets nieuws. Daarom probeer ik tijdens het intakegesprek en de eerste les de cursisten gelijk op hun gemak te stellen. Ik creëer een veilige omgeving waarin cursisten uit hun comfortzone durven te stappen. Mijn lessen bestaan uit plezier, gezelligheid, je veilig voelen en ze zijn vooral niet te strak of te serieus. Zo gaan we op een ontspannen manier te werk!

Wist je dat Frans de enige taal is die op elk continent wordt gesproken? Wil je je Franse taalvaardigheid verbeteren of professionaliseren met een (cultuur)training Frans van Carol van Moorsel? Neem dan contact met ons op via 033-4650420 of info@detaaltrainer.nl. Heb je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan hieronder je contactgegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Velden met * zijn verplicht