Leer een taal en houd je brein gezond png

Leer een taal en houd je brein gezond

634x bekeken

Er zijn vele redenen te bedenken waarom je een nieuwe taal zou willen leren.

Een uitgebreide talenkennis staat niet alleen goed op je cv. Je krijgt ook meer zelfvertrouwen als je anderstalige contacten kunt verstaan en in hun taal kunt communiceren. Maar wat je wellicht nog niet wist, is dat meertaligheid nog veel meer voordelen heeft die ook van invloed zijn op de gezondheid van je brein!

Je traint je hersenspieren

Zo blijkt dat je slimmer wordt als je twee of meer talen spreekt, omdat je je hersenen extra uitdaagt wanneer je in een andere taal communiceert. Je leert namelijk te denken in een probleemoplossend kader. Daarbij verbeter je ook je geheugen. Onderzoekers vergelijken de hersenen vaak met een spier. En hoe meer jij jouw brein en je geheugen traint, hoe sterker die hersenspieren worden.

Je verbetert je besluitvaardigheid

Wanneer je een nieuwe taal leert, leer je dat die taal allerlei nuances kent. Als je in een andere taal communiceert, moet je voortdurend afwegingen kunnen maken over welke woorden het best passen in de context. Doordat je in dit soort situaties snel beslissingen moet nemen, verbeter je jouw besluitvaardigheid. 

Je gaat beter multitasken

Volgens The Telegraph zijn meertalige mensen meer ervaren in het switchen tussen twee systemen van spraak, schrijven en structuur dan mensen die één taal spreken. Door steeds te wisselen tussen twee (of meer) systemen, groeit de vaardigheid om te multitasken. Automatisch kopieer je deze vaardigheid naar andere omgevingen. Hierdoor kun je overal gemakkelijk schakelen aldus een onderzoek van de Pennsylvania State University. 

Je geestelijke gezondheid vaart er wel bij

Niet alleen op korte termijn geeft een taal leren veel voordelen, maar ook op langere termijn. Een voorbeeld hiervan is dat eerste Alzheimer- en dementiesymptomen later komen en dat je langer zelfstandig blijft functioneren als je toch Alzheimer of een andere vorm van dementie krijgt. 

Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat eentalige volwassenen gemiddeld de eerste symptomen van Alzheimer krijgen met 71,4 jaar. Bij meertalige volwassenen is de gemiddelde leeftijd hiervan 75,5 jaar. Zelfs als er rekening werd gehouden met factoren als opleidingsniveau, inkomen, geslacht en lichamelijke gezondheid waren de resultaten consistent. 

Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat tweetalige ouderen met ergere dementiesymptomen op hetzelfde niveau kunnen functioneren als eentalige ouderen met lichtere symptomen. 

Je  verbetert je moedertaal

Doordat je een nieuwe taal leert, vestig je je aandacht op de mechanica van de taal: de grammatica, vervoegingen en zinsopbouw. Hierdoor word je je ook meer bewust van je eigen moedertaal en de manieren waarop je taal gestructureerd is.

Tijd om zelf een nieuwe taal te leren!

Heb je door het lezen van dit blog ook een hoop motivatie gekregen om aan jouw zakelijke taalvaardigheid te werken? Bekijk hier ons aanbod van verschillende taaltrainingen of neem direct contact met ons op via 033-4650420 of info@detaaltrainer.nl.