Hoe behoud je jouw taalniveau?

555x bekeken

Een gemiddelde individuele, duo of groepstraining van 30 lesuren duurt bij ons zo’n 3-4 maanden. Gedurende deze training heb je meestal een wekelijkse les en de nodige zelfstudie die je moet doen. Je bent dus wekelijks bezig om jouw taalniveau naar een hoger niveau te tillen. 

Tegen het einde van jouw training zal je merken dat je gemakkelijker spreekt, je woordenschat is vergroot, je minder fouten maakt in de grammatica en zinsbouw of dat je stappen hebt gemaakt in een ander persoonlijk leerdoel. 

Het einde van de training

En dan is daar het einde van de training. De laatste lesdag. De trainer laat je los en het is tijd om vanaf nu zelfstandig jouw taalniveau op peil te houden. Waar de trainer jou gedurende 3-4 maanden uitdaagde tijdens de lessen, zal je nu zelf moeten proberen om jezelf uit te blijven dagen en je grenzen te blijven verleggen. Maar hoe doe je dat?

Blijf trainen

We begrijpen natuurlijk dat het lastig is. Maar wees je er wel van bewust dat het belangrijk is om bezig te blijven met de taal. Wanneer je na de training niet meer actief aan je taalvaardigheid werkt, kan het zijn dat jouw niveau na verloop van tijd weer wat achteruitgaat. 

Zie je taalvaardigheid als een spier: hoe meer je traint, hoe gespierder je wordt. Datzelfde geldt voor een taal: hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer verbindingen je maakt en activeert in je hersenen. Dat zorgt er weer voor dat je parate woordenschat op pijl blijft, dat je de taal makkelijker leest en begrijpt, en dat je nieuwe woorden, constructies of uitdrukkingen signaleert, opslaat en toepast. 

Zie jouw taalvaardigheid als een spier

En train die spier op allerlei verschillende manieren: lees boeken of artikelen, noteer nieuwe woorden in een mindmap, app of zelfgemaakte woordenlijst, kijk tv of netflix erop los zonder of met ondertiteling, ga gesprekken aan, doe die wekelijkse vergadering in je doeltaal, zoek een ‘penvriend’ of chatmaatje. Elke blootstelling aan de taal helpt je bij het versterken van je taalspier. 

Ondersteuning

Om je te blijven ondersteunen in je taalproces, kun je gebruik blijven maken van ons online leerplatform. Je hebt dus ook na jouw training nog toegang tot alle theorie en oefeningen.

Mocht je benieuwd zijn naar andere manieren, lees dan in dit blog onze 5 tips om succesvol jouw taalkennis te onderhouden of te vergroten.

Vervolgtraining

Wil je toch graag hulp van een trainer, dan kun je altijd bij ons terecht voor een vervolgtraining. En wist je dat je een online opfristraining kunt volgen? Bij deze opfristraining combineren we online opdrachten met individuele begeleiding door één van onze ervaren trainers.

Voor advies of vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen via 033-4650420 of info@detaaltrainer.nl. Of vul onderstaand formulier in en dan nemen wij contact met jou op binnen 1 werkdag.  

Velden met * zijn verplicht