Gabi over scherp blijven

2099x bekeken

Kun je wat vertellen over jezelf?

Ik woon in Utrecht en ik begin alweer aan mijn 17e jaar als (taal)trainer. Ik heb veel verschillende trainingen gegeven, op het MBO, op het HBO, aan hoger opgeleiden, lager opgeleiden en ook aan kinderen. Dat is heerlijk, ik heb nu een enorme zak bagage en daar profiteer ik van! Als een collega vraagt ‘Hoe doe je dit?’ en ik antwoord met ‘Ja dan doe je effe…’ en vervolgens kijkt de collega je aan zo van ‘effe?!’. Dat zijn van die grappige momenten waarop ik merk dat ik anderen goed kan helpen door de ervaring die ik heb. Dat is ook heel erg handig voor maatwerk omdat ik dan iets uit mijn rugzak kan trekken en heel creatief en ad hoc kan werken.

Wat is de reden dat je gekozen hebt om Nederlands (NT1&NT2) en Engels te geven?

Dat is een leuk verhaal, het begon toen ik in Italië woonde met mijn verloofde en werkte in een winkel. Op een dag kwam er een Amerikaanse vrouw in de winkel en ze begon gezellig te kletsen. Ze vond mijn Engels zo goed dat ze vroeg of ik voor haar kon komen werken. Ik was verbaasd en vroeg wat voor werk het was. Ze vertelde dat ze een talenschool had. De dag erna hebben we gebeld, ze wilde me inzetten als trainer Engels. Toen ik twijfelde zei ze ‘Wil je je hele leven in de winkel werken?’, en toen was ik vrij snel overtuigd, die beslissing was makkelijk!

Na een paar lessen van haar bijgewoond te hebben, hielp ze met het opzetten van mijn eerste lessen en toen kon ik aan de slag. In 2010 heb ik mijn bachelor Engels gehaald (toen ik op het MBO werkte) en sindsdien heb ik vooral Nederlands gegeven, dat had ik niet verwacht! De liefde heb ik overigens uiteindelijk in Italië gelaten.

Je hebt dus een tijdje in Italië gewoond. Is reizen een van je hobby’s?

Ja zeker! Ik heb een paar jaar geleden 6 maanden door Argentinië en Uruguay gereisd. Ik had totaal geen plan dus ik kon heerlijk genieten van het avontuur! Wat ik uit de reis heb gehaald en graag toepas in mijn trainingen en dagelijks leven, is het langzame leven. Het tempo ligt heel erg laag. Er is meer aandacht voor elkaar. Dat merk je bijvoorbeeld als je bij de bushalte staat te wachten op de bus. Ten eerste hangt er geen schema van de bustijden, dus het is afwachten wanneer je bus komt. Ten tweede is het een gewoonte dat je vraagt aan degenen die er al staan wie de laatste was, want dan weet je na wie je de bus in kan. Ook maak je altijd met iedereen een praatje. Het contact hebben met mensen die je niet kent op reis, prachtig!

Aangezien ik voltijd train, is het een uitdaging om in het nu te zijn. Als ik iemand aan het trainen ben dan heb ik die 2 uur (of iets meer) nodig voor die ene persoon. Ik vind het dan de kunst om aandachtig te zijn in het nu, en niet bezig te zijn met de bus of hoe laat ik moet eten.

Heb je nog een hobby?

Ja, dansen! Ik vind dansen heel leuk. Toen ik student was ben ik met Salsa begonnen. Daarna kwam ik Swing Dance tegen en begon ik met Lindy Hop (je kan het Googlen). Ik wilde graag meer dansen dus begon ik dansfeesten te organiseren. Dat startte met avonden en omdat ik zo gemotiveerd was, werden dat al snel weekenden en weken die ik organiseerde. Nu dans ik veel Balboa. Dat is een snellere dans en je kan hem op 1 vierkante meter dansen. Net zoals met de Tango dans je dicht bij elkaar en vooral met de voeten. Het ziet er minder spectaculair uit maar het voelt echt heel lekker in je lijf!

Mijn doel tijdens het geven van de lessen en workshops bij zowel dansen als een taal trainen, is dat iedereen met een blij gevoel de zaal verlaat. Wat heel belangrijk is, is dat je de energie van de groep voelt, wat kan er wel, wat kan er niet. Het spelelement pas ik altijd toe in mijn trainingen zodat ik de energie op pijl kan houden. Ik leg uit aan de groep hoe zo’n dynamiek werkt. Met niks doen en afwachten, leer je geen taal. Ik vertel ze dat we elkaar inspireren en zo allemaal iets leren.

Wat zou je zelf nog graag willen leren?

Ik zou graag meer over ‘het brein’ willen leren, bijvoorbeeld door een studiegroepje op te richten dat 1x per maand bij elkaar komt. Iedereen neemt dan een (academisch, op onderzoek gebaseerd) artikel mee  dat we bespreken.

Ik mis soms de academische onderbouwing in het reguliere onderwijs. Die onderbouwing zoek ik zelf graag op in alle trainingen die ik geef en daarbuiten.

Interessante uitdaging!

Ja dat is het zeker. Dat is ook een van de redenen waarom ik een tussenjaar of een aantal tussen maanden neem. Ik reset mezelf en vraag me af waar ik nu mee bezig ben en of ik dat nog steeds op (die manier) wil blijven doen. Dat vind ik erg belangrijk, dat ik scherp blijf.

Dat heb ik geleerd van mijn oma. Ze is een rolmodel voor me. Ieder moment in haar leven dacht ze vooruit en bleef ze zich ontwikkelen. Ik heb haar visie letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen. Gelukkig heb ik haar tot mijn 37e meegemaakt, daar ben ik erg dankbaar voor. Ze is 92 geworden.

Training Engels of Nederlands bij Gabi volgen

Zou je graag een training Engels of training Nederlands bij Gabi te Riele willen volgen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of laat je contactgegevens hieronder achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Velden met * zijn verplicht