Vluchtelingen

Een helpende hand voor vluchtelingen

234x bekeken

Arcadis is onlangs in samenwerking met Refugee Talent Hub, New Dutch Connections en De Taaltrainer gestart met een nieuwe ronde van de Talent Academy. Tijdens dit programma krijgen 10 tot 15 statushouders de mogelijkheid om bij Arcadis werkervaring op te doen en hun professionele netwerk uit te breiden. Tegelijkertijd kunnen zij cursussen en workshops volgen, waaronder een wekelijkse les Nederlands.

Hoe werkt het?

Het proces begint met Arcadis en de stichting Refugee Talent Hub. Veel statushouders in Nederland gaan graag aan het werk, maar komen lastig in contact met werkgevers. Andersom geldt dat ook. Veel werkgevers willen vluchtelingen een kans bieden, maar weten hen niet goed te vinden. 

De Refugee Talent Hub is een werkgevers initiatief, waarbij ongeveer 50 werkgevers zijn aangesloten. Dit zijn veelal de grotere corporates, zoals Signify, Essent, Accenture, Arcadis, Sweco, Microsoft, FrieslandCampina, TenneT. Refugee Talent Hub brengt werkgevers en nieuwkomers dichterbij elkaar met betaald werk als doel. Dit doet de Refugee Talent Hub middels het organiseren van bedrijfsbezoeken, trainingen, werkervaringstrajecten en andere werkgerelateerde activiteiten.

Arcadis wil met deze werkervaringstrajecten voor statushouders bijdragen aan een sterkere en inclusievere maatschappij. Aan het eind van de zes maanden vindt er een evaluatie plaats en als de match na een half jaar nog steeds goed is, kan de statushouder in dienst worden genomen.

Stichting New Dutch Connections (NDC) neemt een stuk individuele begeleiding op zich en fungeert als externe buddy, die de statushouders met raad en daad bijstaat om bij alle cross-culturele uitdagingen hun plek te kunnen bemachtigen bij Arcadis. NDC werkt zowel 1 op 1 als groepsgewijs en zet rolmodellen in, biedt workshops en organiseert unieke ontmoetingen zodat (ex-)vluchtelingen hun sociale en professionele netwerk kunnen vergroten. NDC doet dit middels ToekomstAcademie projecten en theaterproducties.

Wij verzorgen tijdens dit mooie project de wekelijkse Nederlandse taalles. Deze taallessen worden op maat verzorgd, waarbij trainer Michiel Westbeek de training aanpast aan wat iedere deelnemer nodig heeft. Tijdens de training gaan de deelnemers in 2 groepen laagdrempelig aan de slag met de Nederlandse taal.

We zijn begonnen!

Op maandag 11 april 2022 vond de kick-off van dit project plaats. Het startsein! Tijdens de kick-off waren alle betrokkenen aanwezig: alle deelnemers, de buddy’s, management en alle betrokkenen van Arcadis, Refugee Talent Hub, New Dutch Connections en De Taaltrainer. Heel leuk om iedereen zo enthousiast en betrokken te zien.

Dit is de 3e keer dat we starten met dit project. Het is fijn dat wij op deze manier ook onze hulp kunnen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland. Het begrijpen van de Nederlandse taal en de cultuur blijft toch belangrijk bij het integreren in Nederland. Het is dan ook leuk om te zien hoe deelnemers in 6 maanden kunnen groeien in hun Nederlandse taalvaardigheid.