Edye Kasteel de taaltrainer

Edye Kasteel, talenwonder, over het wonder van het leven

243x bekeken


Edye Kasteel verzorgt sinds dit jaar trainingen voor De Taaltrainer. Edye is geboren in New York en tweetalig (Engels en Frans) opgevoed. Zij heeft enorm veel ervaring met het verzorgen van taaltrainingen Engels en Frans, dus we zijn blij dat zij er in ons team is bijgekomen! Wie is Edye Kasteel nog meer? Wij interviewden haar om haar beter te leren kennen.

Je bent geboren in New York. Wat is jouw leukste herinnering?

Mijn leukste herinnering van New York? Dat is de dag dat ik een open, interessante, knappe Nederlandse man met hele blauwe ogen ontmoette. En dat terwijl ik aan het zonnen was in mijn absoluut slechtste outfit op een kade aan de Hudson River. Totaal onverwachts, spontaan en levenveranderend. 

Wat deed jou besluiten om ook nog in Parijs, Malaga en London te studeren na je studie in de USA?

Ik hou van talen leren en vooral van een taal leren als het kan in het land waar het wordt gesproken. 

Hoe ben je uiteindelijk in Nederland terecht gekomen?

Ja, door die open, interessante, knappe Nederlandse man met hele blauwe ogen natuurlijk!

In 1979 begon je voor het eerst met lesgeven. Wat vind je zo leuk aan het lesgeven/trainen in het Engels en Frans?

As je lesgeeft/traint in het Engels of in het Frans doe je zo veel meer dan mensen een taal leren.Je helpt mensen het vertrouwen in zichzelf te  ontwikkelen en te vergroten, terwijl je samen werkt aan hun taalvaardigheden. 

Als we nieuwe dingen leren, laten we zowel onze sterke als onze zwakke kanten zien. Ergens voelt dat oncomfortabel en belemmerend. Ik weet hoe dit voelt omdat ik nog steeds nieuwe talen aan het leren ben. Dit ongemak ken ik dus goed. Ik ervaar de uitdagingen van het leren van een taal dus samen met mijn studenten. Ik hou er overigens ook van om nieuwe mensen te leren kennen. Ik ben echt geïnteresseerd in hen: wie ben je en hoe kan ik je helpen?

Heb je naast het lesgeven en het geven van trainingen nog andere functies beoefend?

Ja, zeker. Op professioneel vlak heb ik gewerkt als tolk op zowel literaire als psychologische conferenties. Verder heb ik vooral als docent met heel veel passie en overgave gewerkt met verschillende leeftijden op verschillende scholen en instituten. Maar als ik eerlijk ben, denk ik dat mijn ‘functies’ als moeder en partner mij de meeste vreugde hebben gebracht.

Je hebt zelf veel talen geleerd: Engels (moedertaal), Frans, Nederlands, Spaans en zelfs Chinees! Wat vind je zelf het leukst aan het leren van een nieuwe taal?

Nu heb je het over mijn passie! Ik vind namelijk alles leuk aan het leren van een nieuwe taal. Wanneer ik een nieuwe taal leer, open ik een deur naar een nieuwe cultuur, naar een nieuwe manier van denken, naar een nieuwe wereld. Daarnaast ben ik ook gek op grammatica. Voor mij is het elke keer een puzzel om alles uit te zoeken. Er is een Chinees gezegde dat goed uitlegt wat ik voel: ‘een nieuwe taal leren is een extra venster openen om naar de wereld te kijken’.

Je hebt al veel reizen gemaakt, in verschillende landen gewoond en gewerkt en je hebt zelfs 4 boeken geschreven, toch? Wat staat er nog op jouw bucketlist?

Ik heb inderdaad 4 korte verhalen gepubliceerd gekregen in literaire tijdschriften. Hoewel ik nog geen boeken heb geschreven, staat dat wel op mijn bucketlist. Een roman schrijven! 

Verder heb ik als doel om 7 talen goed te beheersen. Ik spreek op dit moment 5 talen: Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Chinees. Dat betekent dat ik nog 2 extra talen wil leren. Het liefst zou ik om de zoveel jaar verhuizen naar een ander land om een nieuwe taal te leren. Maar ik denk dat ik dan mijn Nederlandse man met hele blauwe ogen kwijtraak, dus ik blijf voorlopig nog heel graag bij mijn familie in Nederland!

Eén van jouw andere hobby’s is koken. Wat kook je het liefst/ wat is jouw favoriete gerecht? 

Ik kook graag Chinese gerechten. Mijn absolute favoriet is dan toch wel het gerecht met gemarineerde zalm met gember en sojasaus, wokgroenten, cashewnoten en rijst.

Wat vind je naast koken leuk om te doen in je vrije tijd?

Om de dag rustig op te starten, begin ik altijd met yoga en meditatie. Verder golf ik graag. Ik vind het heel ontspannend om in de natuur te zijn en tegelijkertijd te golfen. 

Wat ik misschien het liefst doe, zijn romans lezen. Ik lees met heel veel plezier romans in verschillende talen. Het liefst lees ik historische fictie die over de hele wereld plaatsvindt, omdat verhalen en woorden mij mee op reis nemen. 

Heb je een levensspreuk die je mooi vindt of waar je zelf naar leeft?

In mijn ervaring verandert je levensmotto mee met het moment van je leven. De steun en inspiratie die we zoeken, varieert met je leeftijd en hoe je op dat moment in het leven staat. In deze periode van mijn leven – door de verschillende vreugden en zorgen van het leven – is er één woord dat me leidt: dankbaarheid. Dankbaarheid voor alles.

Ik heb het geluk gehad dat ik heb kunnen leren van en oefenen met Thich Nhat Hahn, de Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver. Zijn leven en levenslessen hebben mijn leven verrijkt. Eén van zijn vele leringen die mij leidt is:

“Mensen beschouwen lopen op water of in de lucht meestal als een wonder. Maar ik denk dat het echte wonder niet is om over water of in de lucht te lopen, maar op aarde te lopen is. Elke dag zijn we bezig met een wonder dat we niet eens herkennen: een blauwe lucht, witte wolken, groene bladeren, de grote nieuwgierige ogen van een kind – en dat we alles kunnen zien met onze eigen 2 ogen. Dat alles is een wonder.” 

Training Engels of Frans van Edye Kasteel volgen

Zou je graag een training Engels of Frans, gegeven door Edye Kasteel, willen volgen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of laat je contactgegevens hieronder achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.