Een taal leren met Duolingo

313x bekeken

De vakantieperiode komt eraan! Het zonnetje schijnt, de lentekriebels komen tevoorschijn en de zonnebrandcrème kan weer aangesleept worden. Ook wordt er al uitgekeken naar de geboekte vakantie: blijven we dit jaar in eigen land of gaan we de grens over? In het laatste geval is het leuk om al een beetje vooronderzoek te doen. Wat zijn de do’s en dont’s in de met zorg uitgekozen vakantiebestemming? Waar zijn de mooiste onontdekte plekjes die het massatoerisme nog niet ontdekt heeft (maar waar we wel en masse naar op zoek gaan)? En hoe kunnen we een woordje wisselen met de ‘locals’ in hun eigen taal?

Een laagdrempelige (en kostenbesparende) manier om een nieuwe taal te leren is door een taalapp te installeren. De meeste apps zijn gratis en kunnen je aardig op weg helpen om indruk te maken in de Franse Boulangerie, in de Kroatische Konzum, vriendelijk kunt bedanken voor de Zweedse Surströmming en meer dan ‘dos cervezas’ kunt bestellen in Spanje (en dan bedoel ik geen ‘tres cervazas’).

Uiteraard zet het alleen installeren van de app geen zoden aan de dijk. Er moet tijd en inzet geïnvesteerd worden om daadwerkelijk goedkeurende en waarderende locals te bewerkstelligen. Een van de bekendste taalapps is Duolingo. Maar hoe efficiënt is deze app eigenlijk?

“’s Werelds beste manier om een taal te leren” (aldus Duolingo)

Duolingo is op 30 november 2011 geboren als bètaversie (de app was nog niet stabiel genoeg om in productie te worden genomen). De eerste maanden zat de app in een ware groeispurt want al op 19 juni 2012 bleek het volwassen genoeg om losgelaten te worden in de ether en werd het voor iedereen (met een internetverbinding) beschikbaar gesteld.

In eerste instantie is Duolingo in het leven geroepen om door middel van crowdsourcing teksten te vertalen. Crowdsoursing wordt ingezet om sneller en goedkoper bedrijfsdoelstellingen te kunnen realiseren door het online betrekken van een grote groep mensen. Al snel werd duidelijk dat de app een groter doel kon dienen: de wereld de mogelijkheid geven om op een leuke en niet al te ingewikkelde manier aan het taalleren te krijgen.

Belonen, belonen, belonen!

De strategie van Duolingo is om via gamificatie (het toepassen van spelprincipes) menselijk gedrag op een positieve wijze te sturen. Een mooi voorbeeld hiervan is de ‘pianotrap’ in Stockholm. Dit initiatief is bedoeld om mensen te motiveren de trap te nemen in plaats van de roltrap en hiermee lichaamsbeweging te bevorderen:

Een ander mooi project die deze strategie ook in de prakrijk brengt is het ‘Hope Soap project’ in Kaapstad. Dit project heeft als doel om hygiëne te bevorderen (en allerlei besmettelijke ziektes tegen te gaan). Hoe vaker je het zeepje gebruikt (en de handen worden gewassen), hoe sneller de beloning (een speelgoedje):

Gamification en Duolingo

Duolingo gebruikt gamification door zogenaamde experience points (XP’s) en Lingots toe te kennen aan elke gebruiker die het heeft gepresteerd om een lesje af te ronden (en een bepaald percentage heeft gescoord op juistheid). Daarnaast is er een scorebord (leaderboard) waarop andere gebruikers te zien zijn die op hetzelfde niveau functioneren als jijzelf. Je kunt de voortgang bijhouden en de competitie met medegebruikers aangaan! Ook kun je leuke pakjes voor je persoonlijke avatar bij elkaar sparen zodat je jouw uiltje (het logo van Duolingo) kunt voorzien van een stropdas, een nieuw jasje of een kekke bril.

Mijn persoonlijke drijfveer was de zogenoemde Streak Freeze. Dit is een aaneensluitende periode van het dagelijks gebruik van de app. Daar kreeg je dan ook de dagelijkse bevestiging van (well done! you’re a star! you’re amazing! (zelf uitgesproken affirmaties naar de spiegel werden totaal overbodig)). Voor de opmerkende lezer ben ik inmiddels overgegaan naar de verleden tijd: de Streak Freeze gamificatie kent namelijk ook een nadeel…

Elk voordeel kent zijn nadeel

Na meer dan een jaar te hebben geïnvesteerd (keurig elke dag een lesje) werd ik zonder pardon teruggezet naar dag 1 😤 Daar ging mijn Streak Freeze! Omdat ik verzaakt had om op dag 421 mijn Duolingo app te openen. Mijn wraakactie was zoet: uit protest heb ik Duolingo een paar maanden genegeerd. Nadat mijn eerste woede bekoeld was besloot ik mijn gemaakte vorderingen in de Spaanse taal te hervatten en Duolingo nog een kans te geven. De relatie werd hersteld, het vertrouwen nam weer toe en ik had zowaar opnieuw een Streak Freeze van langer dan een jaar opgebouwd. Maar helaas, alle goede bedoelingen ten spijt, ook deze werd prompt (eenzijdig) afgebroken door eenzelfde voorval. Nu zitten we in een ‘time out’ fase en werk ik ondertussen bij De Taaltrainer. Ik heb het Duolingo nog niet durven vertellen… (we were on a break!).

Genoeg over mijn knipperlichtrelatie. Door naar wat feitjes.

Het talenpakket van Duolingo

De ruim 120 miljoen gebruikers van Duolingo hebben een ruime keuze aan talen. De meest populaire taal wereldwijd is Engels (ook in Nederland). Daarna is het landafhankelijk welke taal populair is: zo blijkt dat de Zweden de app het meest gebruiken om Zweeds te leren. Dit heeft niet zozeer te maken met een lage kwaliteit van het onderwijssysteem in Zweden maar meer met het feit dat er relatief veel anderstaligen in het land verblijven (vluchtelingen en emigranten). De Scandinavische buurlanden Noorwegen en Finland geven de voorkeur aan de Spaanse taal (https://qz.com/677833/the-languages-the-world-is-trying-to-learn-according-to-duolingo). 

Naast de populaire talen (Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Arabisch, Chinees) zijn er ook minder bekende talen beschikbaar op Duolingo. Zo kun je jezelf een goed woordje High Valyrian (de fictieve taal uit Game of Thrones) of Klingon (de fictieve taal uit Star Trek) aanleren. Een andere uitzonderlijke taal is het Navajo: een taal die maar 170.000 sprekers kent. Deze taal wordt gesproken door de Navajo stam die in het zuiden van de Verenigde Staten leeft.

Voor het Duolingo tijdperk is het Navajo zelfs gebruikt door de Amerikaanse marine als soort van geheimtaal zodat de Japanners niet konden meeluisteren. Tegenwoordig wordt er (met behulp van Duolingo) vol ingezet om uitsterving van de taal tegen te gaan. Wil je weten of het iets voor jou is of heb je plannen om in de toekomst een bezoekje te brengen aan deze stam (of te gaan werken voor de Japanse Geheime Dienst)? Hieronder een basislesje Navajo (eventueel verder uit te breiden via Duolingo):

De voordelen van Duolingo

  • Het huidige Duolingo stelt meer dan 40 talen beschikbaar om je in te verdiepen.
  • De app is gratis. Je kunt kiezen voor een premium versie waarbij offline gebruik mogelijk is, je meer ‘levens’ krijgt om langer door te kunnen gaan bij het maken van fouten, je een maandelijks reeksherstel krijgt (dat had mijn relatie kunnen redden…) en een uitbreiding hebt van de leermogelijkheden. Al met al biedt de gratis versie al voldoende mogelijkheden om goed mee uit de voeten te kunnen.
  • Gamificatie doet een beroep op het beloningssysteem van je hersenen waardoor je blijft leren (in de meeste gevallen…).
  • Verschillende aspecten van een taal worden behandeld: uitspraak, schrijfvaardigheid, contextplaatsing, grammatica, etc.
  • Je kunt ‘chatten’ met medegebruikers en ontdekken of er in de nabijheid taalmaatjes zijn om een taaldate mee in te plannen.

De nadelen van Duolingo

  • Beheers je (nog) niet de Engelse taal? Dan wordt het keuzepakket aan talen een stuk minder. Alleen Engels, Duits en Frans zijn op dit  moment in combinatie met het Nederlands te leren.
  • Het succes is afhankelijk van je eigen discipline. Het leren is vrijblijvend en gratis waardoor de prioriteit om te leren naar de achtergrond kan verdwijnen.
  • Het gebruik van gamificatie kan averechts werken doordat de consequenties van je gedrag (een dagje missen) niet in verhouding staat met het wegnemen van de beloning (relatiebreuk zonder overleg (ik ben er nog steeds niet helemaal overheen…)).
  • Je blijft met een uil (robot) communiceren en mist de directe interactie met een anderstalige/ native speaker.

Conclusie

Baat het niet, dan schaadt het niet. Eigenlijk zijn de nadelen te verwaarlozen ten opzichte van de voordelen. Doordat het kosteloos is kun je er alleen maar gewin uit halen. Zoals eerder benoemd is het succes afhankelijk van je eigen investering. Het gebruik van de app in combinatie met praktijktoepassingen zal een effectieve methode kunnen zijn voor de meeste mensen.

Is jouw discipline ver te zoeken of heeft Duolingo jouw ‘Streak Freeze’ onlangs ook op eigen initiatief verbroken? Onze taaltrainers doen alles in overleg en zullen je nooit zomaar in de steek laten! Klik hier en bekijk onze mogelijkheden voor een (op maat gemaakte) taaltraining.