De tarte Tatin, een taart met een verhaal…

32x bekeken

Je kent het misschien wel, een gerecht met een verhaal. Het kan iets zijn dat je vroeger hebt gegeten en waar je goede herinneringen aan hebt. Maar het kan ook gewoon een mooi verhaal zijn. We vroegen er onze taaltrainers naar. Lees hier het verhaal van Marielle Wessel.

Afgelopen week was ik in Frankrijk, waar uit eten altijd een feestje is. Op het platteland en in kleinere steden is het aanbod veelal klassiek: op de kaart staan gerechten op basis van vlees of vis, met als nagerechten kaas en/of dessert. Zelf ben ik geen zoetekauw, maar als een van de opties tarte Tatin is, wil ik daarvoor wel eens warm lopen.
Waarom? Misschien krijg je een idee als je onderstaand recept leest. Eerst vertel ik je het verhaal achter de tarte Tatin…

In het bosrijke gebied Sologne van de Loirestreek dreven twee zussen, Caroline en Stéphanie Tatin, eind 19de eeuw een goedlopend, gastronomisch hotel-restaurant, een van de eerste etablissementen in de Michelin-gids. De werkzaamheden hadden ze goed verdeeld: Caroline zat aan de receptie, Stéphanie zwaaide de scepter in de keuken. Een van haar toprecepten was een appeltaart met een gekaramelliseerd laagje, dat smolt op de tong.

Op een middag puilde het restaurant uit van de gasten. Voorgerechten, hoofdgerechten, desserts …, alles moest op tijd worden geserveerd, natuurlijk met liefde en de grootste aandacht bereid. En toen ging er iets mis: Stéphanie schoof de appels in de over, en vergat het beslag. Ze zag dat de appels karamelliseerden en in blinde paniek goot ze het deeg in de bakvorm. Toen het mengsel gaar was, rees de vraag hoe ze het baksel moest serveren. Ze besloot het om te keren en zo op te dienen. En zo ontstond de tarte Tatin, een tarte renversée, oftewel omgekeerde taart. Tot op heden een hit, en niet alleen op de Franse menukaarten!

Een mooi verhaal. Of het nu klopt of niet, doet niet ter zake. Lekker is het absoluut. Wil je zelf de Tarte Tatin bakken, of ben je benieuwd naar de bereidingswijze? Dan dagen we je uit om het recept in het Frans te volgen:

Tarte Tatin à l’ancienne: la recette facile

Ingrédients / pour 6 personnes

 • 1 pâte brisée au beurre
 • 6 cuillères à soupe de sucre
 • 5 pommes
 • le jus d’ 1/2 citron
 • 60 g de beurre demi-sel
 • 1/2 cuillère à café de cannelle en poudre
 • de la crème fraîche épaisse pour accompagner ou de la glace vanille

Préparation

 1. Garnissez un moule à tarte de petits morceaux de beurre et saupoudrez-les de sucre. Préchauffez le four à 200°C (thermostat 7).
 2. Pelez, épépinez les pommes et coupez-les en quartiers. Arrosez de jus de citron et de cannelle.
 3. Disposez dans le plat à tarte et faites les cuire 15 à 20 minutes au four.
 4. Sortez le moule du four, étalez la pâte aux dimensions de ce dernier et disposez-la sur les pommes. Pressez les bords de la pâte pour la souder aux pommes. Remettez au four pendant 10 à 15 minutes.
 5. Démoulez sur un plat dès la sortie du four pour éviter que la caramel ne durcisse.
 6. Pour finir: Servez chaud avec de la crème fraîche bien épaisse ou de la glace à la vanille avec un verre de cidre.

Is dit toch nog te lastig of wil je checken of je het goed hebt begrepen? Dan volgt hier de Nederlandse vertaling:

Voor een taart van 6 stukken

Ingrediënten

 • Bladerdeeg of kruimeldeeg
 • 5 zachtzure appels
 • 6 eetlepels suiker
 • Sap van en halve citroen
 • 60 gr licht gezouten boter
 • ½ theelepel kaneel
 • Vanille-ijs of crème fraiche

Bereiding

 1. Begin met kleine stukjes boter: doe ze in een bakvorm; strooi er suiker overheen.
  Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schil de appels, haal de pitten eruit en snijd ze in stukken.
 3. Leg ze in de taartvorm en bak ze 15 – 20 minuten in de oven.
 4. Haal de taartvorm uit de oven, rol het deeg in die vorm en giet het over de appels. Druk het aan de zijkanten aan, zodat het goed hecht aan de appels. Zet het mengsel 10 – 15 minuten in de oven.
 5. Haal het baksel uit de oven en laat het kort afkoelen. Draai het vervolgens voorzichtig om.
 6. Tot slot: Warm opdienen, met een lekker dikke crème fraîche of met een bol vanille-ijs. Mmmm!

Wil je jouw zakelijk Frans professionaliseren?

Dit is een leuke oefening om met het Frans bezig te zijn. Heb je de Franse taal nodig in jouw werkzaamheden en zou je dit naar een hoger niveau willen tillen? Bijvoorbeeld om meer zelfvertrouwen te krijgen in het spreken? Bekijk dan onze taaltrainingen Frans.
Wil je graag persoonlijk advies over een passende training? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Velden met * zijn verplicht