De Cursus Zakelijk Nederlands alles wat je moet weten de taaltrainer-2

De Cursus Zakelijk Nederlands: alles wat je moet weten

303x bekeken

Ben je op zoek naar een Cursus Zakelijk Nederlands voor jouw collega’s of medewerkers? Dan ben je er vast al achter gekomen hoeveel keus er is. We horen je al denken: waar moet ik beginnen?

Geen paniek. Wij vertellen alles wat je moet weten over onze cursus Zakelijk Nederlands, ook wel Correct Zakelijk Schrijven genoemd. Van aanvraag tot eindevaluatie. Laten we beginnen met het programma van de training. Want wat behandelen we tijdens deze training? 

Programma van de training

Als eerste is het goed om te weten dat het programma altijd volledig op maat wordt gemaakt. Aan de hand van intakes en/of schrijfopdrachten worden de verbeterpunten en leerdoelen helder. Onze ervaren trainers maken vervolgens het programma op maat,. Onderwerpen die centraal kunnen staan zijn:

  • Tekstopbouw en schrijfproces. Denk aan schrijfstijl, het schrijfproces, tekstopbouw en het vinden van de juiste toon.
  • Spelling. Denk aan basisprincipes van de Nederlandse spelling, accenttekens, koppeltekens en hoofdletters en kleine letters.
  • Grammatica. Denk aan d’s en t’s, leestekens, verwijswoorden en aan elkaar en los schrijven.

Om het voor de deelnemers zo leuk en laagdrempelig mogelijk te maken om ‘huiswerk’ te maken en in te sturen naar de trainer, hebben wij een online leerplatform opgezet. Hierop staan honderden oefeningen, opdrachten, tips & tricks, quizjes, games, woordenlijsten leesopdrachten, video’s en discussies. Allemaal op (taal)niveau en naar vaardigheid en/of vakgebied gesorteerd.

Krijg meer zelfvertrouwen

‘Als je vaak moet schrijven voor je werk, maar je voelt je hier onzeker over, dan is deze training voor jou’, aldus onze trainer Annelies Edelman. ‘De onzekerheid kan gaan over d’s en t’s, over het maken van goede zinnen, het vermijden van ambtelijke taal enz.’ 

Collega-trainer Annelies Berk is het hiermee eens: ‘De cursus is inderdaad bedoeld voor mensen die twijfelen over hun zakelijke taalgebruik. Loopt die zin wel goed? Komt mijn boodschap over zoals ik hem bedoel? Kun je dit wel zo schrijven? Ook als je onzeker bent over de spelling heb je veel aan de training. Het helpt dan om de regels die je op school hebt geleerd even op te frissen en ermee te oefenen.

Misschien twijfel je over je zakelijke taalgebruik tijdens het schrijven. Je hebt niet eerder teksten hoeven te schrijven en die worden nu wel van je verwacht Of je hebt jarenlang in bedrijven gewerkt waar de voertaal Engels was. Wellicht heb je hebt gehoord dat je niet goed was in schrijven en daar ben je in gaan geloven.

Zo kun je tijdens de training ontdekken dat jij het helemaal niet zo slecht doet. Anderen maken ook fouten. Je leert tijdens de training jouw valkuilen bij het schrijven kennen en je krijgt trucs om eruit te blijven. Dat kan je eerst onzekerder maken, maar we zorgen er altijd voor dat je uiteindelijk met meer zelfvertrouwen schrijft.’

Planning en aantal deelnemers

Heb je onze globale offerte ontvangen of onze website bekeken en besloten de cursus zakelijk Nederlands door ons te laten verzorgen? Leuk! Want we gaan graag voor je aan de slag.

Zoals al eerder gezegd, is het programma volledig maatwerk. We stemmen niet alleen het programma  af op specifieke leerwensen, maar ook op de plannings- en locatiewensen. Starten kan in overleg en de dagen/tijden zijn ook zelf in te delen. En laat ons vooral ook weten welke deelnemer wanneer een vakantie of vrije dagen gepland heeft. Zo kunnen wij optimaal rekening houden met werkplanningen, agenda’s en de bezetting op de afdeling. 

Zijn het meer dan 8 deelnemers? Dan adviseren we meerdere groepen, zodat iedereen optimaal aan zijn eigen verbeterpunten kan werken. 

Ben je benieuwd naar het volledige stappenplan van aanvraag tot eindevaluatie? Bekijk onze checklist voor een op maat gemaakte training hier

Online of fysieke lessen?

Over de locatie denken we graag met je mee, zeker in deze tijd. Daarom bieden we drie opties: 

  1. Digitaal via Zoom, Teams, Webex e.d.
  2. Op onze trainingslocatie in Amersfoort
  3. Incompany (bedrijfsintern)

In dat laatste geval selecteren we een passende trainer in de buurt van het bedrijf, zodat de reiskosten zo beperkt mogelijk blijven. 

Twijfel je nog tussen online of fysieke lessen? Dat begrijpen we. Beide vormen hebben hun eigen voordelen. Ook onze trainers ervaren dat. Zo merkt Hans Aniba, trainer Nederlands met jarenlange ervaring,  het volgende: 

‘‘Vóór maart 2020 had ik slechts een handjevol spreek- en schrijfvaardigheidstrainingen verzorgd die online verliepen. Sinds die maand doe ik niets anders. Vanzelfsprekend communiceer je natuurlijker en spontaner als je echt samen bent, maar met name voor schrijfvaardigheidstrainingen heeft de ‘Zoom-les’ beslist voordelen. Een deel van de tijd kijk je immers met zijn allen geconcentreerd naar het virtuele whiteboard, soms naar tekst die je zelf hebt geproduceerd, soms ook naar tekst van anderen. Ik heb gemerkt dat men in zo’n virtuele leeromgeving vaak geconcentreerder werkt en een scherper ‘kritisch oog’ ontwikkelt. En dat is winst!’’

Annelies Edelman vult hem aan: ‘Een ander voordeel is dat je geen reistijd hebt. Het is daarom makkelijk om de training bijvoorbeeld ’s avonds na werktijd te volgen. Het voordeel van een offline training is dat de interactie tussen de trainer en de deelnemers en de deelnemers onderling makkelijker is. Zeker bij een training waar niemand elkaar kent, kan dit een groot voordeel zijn.’

Lees ook: ons blog waarin we de voordelen van online en fysieke lessen op een rij zetten

‘’Zeer interactief en leerzaam’’

Onze deelnemers zijn (zeer) tevreden over de cursus Zakelijk Nederlands, zowel over de incompany (online) groepstrainingen als de Open Groepstrainingen. Hieronder lees je een aantal ervaringen: 

‘Erg goede, kundige en ervaren trainer. Ondanks de corona-omstandigheden was de digitale workshop zeer interactief en leerzaam. Trainer neemt aangedragen onderwerpen mee in de workshop. Goed opleidingsmateriaal.’ – Aernout

‘Hele prettige manier van (online) lesgeven, je voelt je direct op je gemak. Rustige en begrijpelijke manier van uitleggen. Er wordt ook echt ingespeeld op de behoefte van de deelnemers.’ – Rianna

‘Ondanks de corona toch de workshop kunnen volgen via zoomsessies. Vooraf getwijfeld of dit wel echt zou gaan werken. Door de kleine groepjes had je evengoed persoonlijke aandacht en was het net alsof je in het lokaal zat. Er werden handige tips en trucks gegeven waardoor je het echt weer snapte. Kortom weer helemaal opgefrist qua kennis en weer met een frisse blik mailtjes versturen en teksten schrijven’ – Kayleigh

Benieuwd naar meer ervaringen? Lees ze hier allemaal

Offerte aanvragen of direct overleggen
Is alles duidelijk en wil je graag een offerte aanvragen? Of heb je nog een aantal vragen? Laat het ons weten en vul onderstaand formulier in. We nemen binnen 1 werkdag contact met je op. Liever gelijk met één van de projectmanagers overleggen? Dat kan ook door te bellen naar 033-4650420.