5 meest succesvolle manieren om je taalvaardigheid te vergroten, de taaltrainer

De 5 meest succesvolle manieren om je taalkennis te vergroten

2517x bekeken

Als je de taal spreekt van je zakenpartners, collega’s of leveranciers dan zal je merken dat de samenwerking soepeler en succesvoller verloopt. Je productiviteit neemt toe, je neemt een voorsprong op je concurrentie én je investeert in jezelf en je bedrijf. Je taalkennis vergroten is dus van belang.

Er zijn gelukkig veel manieren om je taalkennis te vergroten: van het lezen van boeken tot het volgen van een 1-op-1 maatwerktraining. Wij geven je graag onze 5 meest succesvolle manieren waarmee je je taalvaardigheid verbetert. Natuurlijk verschilt het per persoon welke manier het meest succesvol is. Probeer daarom meerdere manieren uit. Zo kom je erachter wat voor jou werkt.

1. Lees (kinder)boeken

Het lezen van boeken is erg effectief bij het vergroten van je taalkennis. Je bouwt niet alleen je woordenschat op, maar je vergroot ook je contextuele begrip. Gaandeweg verandert elke taal, bijvoorbeeld door toevoeging van nieuwe woorden. Lees daarom recente boeken, zodat je ook nieuwere woorden kent!

Ben je nog maar net begonnen met het leren van een nieuwe taal? Dan zijn kinderboeken een laagdrempelige manier om te beginnen met lezen.

2. Lees het nieuws

Als je toch het nieuws leest, waarom dan niet in een andere taal? Zo heb je bijvoorbeeld DutchNews (een gratis Engelse krant met Nederlands nieuws), de Franse nieuwssite Le Monde of de Duitse nieuwssite Zeit Online. Op deze manier breid je je woordenschat ongemerkt uit en je maakt kennis met de zinsopbouw en de grammatica van de taal. Je zult zien dat de opbouw en grammatica logischer worden naarmate je meer leest. En nog een voordeel: je kunt meepraten over de actualiteit tijdens de smalltalk.

3. Zoek nieuwe woorden gelijk op

(Her)ken je een woord niet? Probeer dan de betekenis uit de tekst te halen. Lukt dat niet of wil je controleren of je het goed hebt? Zoek het woord dan op én schrijf het op in een voor jou handig systeem, inclusief betekenis. Of maak er een mindmap van, of een digitale woordenlijst. Zo zal je het nieuwe woord beter onthouden. Wanneer je het woord opnieuw tegenkomt, zal je zien dat je het je herinnert.

4. Kijk een serie of film

Naast lezen is luisteren ook belangrijk bij het leren van een nieuwe taal. Bekijk bijvoorbeeld een serie of film in de taal die je wilt leren. Zo heb je op Netflix series en films in allerlei talen: de Spaanse serie La Casa de papel, de Duitse serie Das Boot en de Franse film Divines voelen beslist niet als huiswerk. Als je al een gevorderd niveau hebt, kun je er ook voor kiezen om niet de vertaling mee te lezen in de ondertiteling, maar de oorspronkelijke taal. Zo werk je in één keer aan je luister- en leesvaardigheid en aan je spelling.

5. Volg een maatwerktraining en blijf oefenen

Het volgen van een maatwerktraining is een echte aanrader als je de taal vloeiend(er) wil spreken. Wanneer je een training bij ons volgt, ga je aan de slag met één van onze (near-)native speakers. Op basis van jouw niveau, leerdoelen en knelpunten wordt de training geheel op maat gemaakt.

Tot slot is het blijven oefenen van de taal ook een echte must. Door te oefenen blijft je niveau op peil en doe je steeds meer kennis op. Wil je na jouw training blijven oefenen in het Engels, Frans, Duits of Nederlands? Dan kun je gebruik maken van De Taaltrainer Online Leren.

Lees ook: 8 creatieve manieren om een taal te leren

Wil je graag vrijblijvend advies, twijfel je tussen verschillende cursussen of heb je een vraag? Bel ons op 033 – 465 04 20, mail naar info@detaaltrainer.nl of vul onderstaand formulier in.

Velden met * zijn verplicht