leeromgeving

Hoe creëer je als HR-professional een duurzame leeromgeving

4x bekeken

Voortdurende ontwikkeling van medewerkers speelt een belangrijke rol bij organisaties. Steeds meer bedrijven investeren in trainingen en opleidingsprogramma’s. Toch is een training op zich niet voldoende. Of medewerkers daadwerkelijk nieuwe kennis verwerven en deze duurzaam toepassen, hangt sterk af van de leeromgeving. Hoe zorg je er daarom als HR-professional voor dat de leeromgeving bijdraagt aan het verhogen van het leerrendement van de trainingen binnen jouw organisatie?

Creëer een leercultuur:

Zorg dat leren geen ‘extraatje’ is, maar een geïntegreerd onderdeel van het werk.

  • Een sterke leeromgeving begint bij een organisatiecultuur waarin leren vanzelfsprekend is én actief wordt aangemoedigd en gewaardeerd.
  • Moedig medewerkers aan om zich voortdurend te ontwikkelen door te laten zien dat leren een vanzelfsprekend en essentieel onderdeel is van het werk – op elk niveau binnen de organisatie. Een belangrijk onderdeel daarbij is het creëren van ruimte om vragen te stellen en fouten te maken; juist die vragen en fouten bieden waardevolle inzichten en kansen om te groeien.
  • Door open te praten over leerervaringen, successen én mislukkingen, ontstaat een veilige omgeving waarin mensen van én met elkaar leren.
  • Moedig het delen van die ervaringen aan, bijvoorbeeld tijdens teamoverleggen of informele leermomenten. Laat zien dat groei en ontwikkeling worden gewaardeerd. Niet alleen in prestaties, maar ook in inzet en leergierigheid. Zo ontstaat een klimaat waarin medewerkers gemotiveerd zijn om zich te blijven ontwikkelen.

Betrek leidinggevenden actief:

Een actieve rol van de leidinggevende draagt vaak bij aan een hogere motivatie om te leren.

  • Leidinggevenden spelen een belangrijke rol in het succes van leertrajecten binnen een organisatie. Wanneer zij actief meedenken, meevragen en betrokken zijn bij het leerproces van hun medewerkers, neemt de motivatie van de cursist aanzienlijk toe.
  • Als HR-professional kun je leidinggevenden daarbij helpen door helder te communiceren over de leerdoelen en praktische handvatten te bieden voor het coachen van hun team(leden) voor, tijdens en na een training.  Ook regelmatige check-ins tussen leidinggevende en medewerker helpen om voortgang te monitoren en het geleerde te borgen en toe te passen. Zo wordt leren een gezamenlijke verantwoordelijkheid en ontstaat er een omgeving waarin ontwikkeling centraal staat.

Geef medewerkers de regie:

Hoe actiever de medewerker zelf omgaat met het leerproces, hoe groter het resultaat.

  • Een effectieve manier om het leerproces binnen een organisatie te versterken, is door medewerkers zelf regie te geven over hun leerpad. Door hen zelf te laten bepalen wat, hoe en wanneer ze leren, neemt de betrokkenheid en motivatie toe. Daarnaast is het waardevol om cross-functionele samenwerking te stimuleren, zodat teams van verschillende afdelingen of disciplines van elkaar kunnen leren en zo nieuwe inzichten opdoen.
  • Wat kan helpen is het inzetten van mentoring- en buddy-systemen. Door medewerkers aan een ervaren collega te koppelen, wordt kennisdeling bevorderd en wordt leren persoonlijker en toegankelijker.
  • Een andere manier kan zijn om vaste momenten in te richten om kennisdeling te normaliseren. Denk bijvoorbeeld aan wekelijkse tips of een maandelijkse meeting, waarin collega’s hun ervaringen en inzichten delen. Zo wordt leren een vanzelfsprekend en gedeeld onderdeel van de organisatiecultuur.

Zorg ervoor dat opgedane kennis niet verloren gaat:

Leren wordt waardevoller als het tot actie leidt.

  • Stel samen met medewerkers en teams concrete doelen waarmee ze het geleerde direct in de praktijk kunnen brengen. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om te kunnen experimenteren en nieuwe vaardigheden uit te proberen zonder angst voor fouten.
  • Regelmatige terugkoppeling en feedback op de leerinspanningen draagt bij aan het stimuleren van medewerkers om zich verder te ontwikkelen en hun kennis effectief toe te passen. Op deze manier wordt leren tastbaar en betekenisvol binnen de dagelijkse werkzaamheden.

Continu meten en verbeteren:

Een succesvol leerproces begint met het kennen van de behoeften van medewerkers en het écht luisteren naar hun feedback.

  • Continu meten en verbeteren is essentieel om het leerproces binnen een organisatie succesvol te houden. Vraag daarom regelmatig actief om feedback van medewerkers om inzicht te krijgen in hun behoeften en kijk of dit nog aansluit bij wat er wordt aangeboden.
  • Richt je niet alleen op de deelname aan trainingen, maar meet ook de daadwerkelijke impact van het leren op prestaties en ontwikkeling. Blijf daarnaast experimenteren met nieuwe leervormen en vergroot je kennis over effectief leren. Maak leren bovendien een vast gespreksonderwerp door het structureel te bespreken tijdens 1-op-1’s, teammeetings en beoordelingsgesprekken. Zo ontstaat een cultuur van voortdurende groei en verbetering.

De sleutelrol van HR voor de leeromgeving:

De architect van een blijvend en duurzaam leerklimaat.

Het verhogen van het leerrendement van trainingen vraagt om een brede leeromgeving waarin medewerkers gemotiveerd worden om kennis op te nemen, toe te passen én te delen. Als HR-professional speel jij een centrale rol in het creëren van zo’n omgeving. Van beleid tot cultuur, en van begeleiding tot borging.

Om van leren een vast onderdeel van de organisatiecultuur te maken, ondersteunen wij jou graag met de praktische organisatie van onze trainingen. Zo kun jij je richten op de strategische kant, terwijl wij zorgen voor een soepele uitvoering.

Meer informatie of samen sparren?

Zou je graag een duurzaam leerklimaat willen creëren, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of zou je er graag meer over willen weten? Neem dan vooral contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om samen te sparren hoe jij het leerklimaat kan versterken, zodat alle trainingen één geheel gaan vormen binnen het bedrijf. Daarnaast brengen we je graag in contact met andere HR-professionals, zodat je (ook) met hen kan sparren over de drempels waar je tegenaan loopt, en de successen die je hebt.