Brigadeiros: Zoete herinneringen uit Brazilië

33x bekeken

Heb je weleens een gerecht geproefd dat een bijzonder verhaal met zich meebrengt? Misschien is het iets dat je als kind vaak at en waar je warme herinneringen aan hebt. Het is dan niet alleen de smaak, maar ook de fijne herinnering erbij dat het gerecht bijzonder maakt. Wij vroegen onze taaltrainers naar hun ervaringen. Lees hier het verhaal van Paula Vrolijk over haar Brigadeiros.

I got to know the Brazilian kitchen because I was born and raised in Brazil. Caipirinha, churrasco and feijoada. I especially loved it when we made brigadeiros. That’s a type of chocolate truffle made from cocoa and condensed milk – in other words, extremely sweet! My sister and I would make it together and I was a bit anxious because the mixture must not be undercooked nor overcooked. You need to find the right moment to remove the pan from the flame. 

I relocated to the Netherlands when I was 17 and missed the brigadeiros because it was hard to find condensed milk at that time. Fortunately, you can buy it at any supermarket now. I loved this treat as a child so I often made them together with my children and it’s my grown-up daughter who suggests “let’s make brigadeiros” with certain fun get-togethers. 

Brigadeiros

Ingredients 

  • 2 tablespoons margarine or butter
  • 1 can of sweetened condensed milk
  • 3 tablespoons cocoa (powdered chocolate)
  • Chocolate sprinkles
  • Small cupcake wrappers

Preparation

  • Melt the butter over a low flame.
  • Add the condensed milk and then the cocoa. Stir continuously until mixture thickens and leaves the bottom of the pan. If over cooked, it crumbles; if undercooked it becomes sticky.
  • Cool slightly.
  • Put the chocolate sprinkles in a flat bowl.
  • Roll the brigadeiros into small balls and then roll each ball in the chocolate sprinkles. Put into individual cupcake wrappers.

We smeared butter on our fingers when rolling the brigadeiros to prevent it from sticking. Of course, our teasing “butterfingers” name-calling would immediately start. 

I used my original recipe from my own notebook. You’ll find varieties with ingredients and decorations online. Aproveite!

De Portugese vertaling 

Wil je een échte uitdaging? Probeer dan het gerecht met het Portugese recept te maken:

Ingredientes

  • 2 colheres (sopa) de manteiga
  • 1 lata de leite condensado
  • 3 colheres (sopa) de chocolate em pó
  • 2 xícaras de chocolate granulado
  • Forminhas de brigadeiro

Modo de preparo

  • Numa panela ao fogo baixo, aqueça a manteiga. Misture o leite e o chocolate em pó até dissolver. Não pare de mexer até aparecer o fundo da panela.
  • Retire do fogo e deixe esfriar.
  • Espalhe um pouco de manteiga na palma das mãos e faça bolinhas.
  • Numa tigela, coloque o chocolate granulado.
  • Enrole os brigadeiros em bolinhas e coloque-as na tigela com chocolate granulado para que sejam completame cobertas com o chocolate. 
    Em seguida coloque cada brigadeiro em uma forminha.

De Nederlandse vertaling

Is dit toch nog te lastig of wil je checken of je het goed hebt begrepen? Dan volgt hier de Nederlandse vertaling:

Doordat ik in Brazilië ben opgegroeid, heb ik de Braziliaanse keuken leren kennen met caipirinha, churrasco en feijoada. Groot favoriet was wanneer we brigadeiros gingen maken. Dit is een soort bonbon of truffel, gemaakt van cacaopoeder en gecondenseerde melk – erg zoet dus! Mijn zus en ik maakten het vaak samen en ik vond het best spannend, omdat het mengsel niet te kort maar zeker niet te lang moest koken. Je moest dus precies op het juiste moment de massa van het vuur halen. 

Toen ik op mijn 17e naar Nederland verhuisde, miste ik deze lekkernij omdat in die tijd gecondenseerde melk niet makkelijk verkrijgbaar was. Maar dat kan nu gelukkig bij alle supermarkten. Als kind vond ik het al heerlijk en daarom maakte ik het ook voor en met mijn kinderen. Tegenwoordig bij bepaalde feestjes, is het mijn volwassen dochter die roept: zullen we ook brigadeiros maken? 

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • Kleine cupcake/bonbon wikkels
  • Pure hagelslag

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in een steelpan op een laag vuur.
  • Voeg het blikje gecondenseerde melk toe en meng het door elkaar. Voeg de cacaopoeder toe en continu roeren tot het mengsel dikker wordt en loskomt van de bodem. Bij het overkoken van het mengsel, wordt het kruimelig en bij te kort koken, wordt de massa erg plakkerig en kunnen er geen balletjes mee worden gedraaid.
  • Daarna het mengsel iets af laten koelen.
  • Doe de hagelslag in een schaal.
  • Rol de brigadeiros in kleine balletjes en plaats ze in de hagelslag zodat ze helemaal omhuld zijn. Plaats daarna ieder brigadeiro in een kleine wikkel.

Bij het rollen van de brigadeiros, gebruikten wij boter op onze vingers zodat het mengsel niet bleef plakken en maakten we grapjes en zeiden we “butterfingers” tegen elkaar, wat “brokkenmaker” of “kluns” betekent.  

Ik heb het originele recept gegeven uit mijn eigen receptenboekje. Wil je variaties met ingrediënten en versiering, dan vind je die op internet. Aproveite! 

Wil je jouw zakelijk Engels professionaliseren?

Het volgen van Engelstalige recepten is een leuke manier om met de taal bezig te zijn. Heb je de Engelse taal vooral nodig in jouw werkzaamheden en zou je dit naar een hoger niveau willen tillen? Dan is het volgen van dit heerlijke recept niet voldoende, maar het is wel een lekkere snack voor tijdens de zelfstudie. 😉

Ben je benieuwd welke training Engels het best bij jou past? Bekijk dan onze taaltrainingen Engels.

Wil je graag persoonlijk advies over een passende training? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Velden met * zijn verplicht