Maak kennis met Annelies Edelman, de taaltrainer

Annelies: dit is waarom je sneller Nederlands leert in een dorp

312x bekeken

Wij interviewden Annelies Edelman, één van onze taaltrainers Nederlands (NT2 en NT1), over haar passie: het geven van taaltrainingen Nederlands. Hoe is zij erachter gekomen wat haar passie is? Wat geeft haar energie tijdens de trainingen? En wat vindt zij het leukst aan haar werk?

Hoe ben je op het idee gekomen om taaltrainer te worden?

Ik wist na mijn vwo niet goed wat ik wilde studeren en mijn bijlesdocent Frans gaf als tip om een jaar naar Frankrijk te verhuizen om daar de Franse taal te leren. Dus toen ben ik naar Frankrijk gegaan om daar te studeren aan de universiteit en ben ik met een cursus Frans gestart om de taal te leren. Na een maand wist ik het eigenlijk al: ik wil een taal studeren, want dat vind ik hartstikke leuk. Ik heb toen besloten om Nederlands te studeren. Ik wilde namelijk gelijk de diepte in, zonder dat ik eerst nog een nieuwe taal hoefde leren.

Nadat ik was afgestudeerd, heb ik als docent Nederlandse les gegeven op een middelbare school. Dit paste toch niet helemaal bij mij en na 6,5 jaar besloot ik daarmee te stoppen. Vervolgens heb ik een tijdje bij een reïntegratiebedrijf gewerkt waar ik inburgeringsles gaf in opdracht van verschillende gemeentes. Hier maakte ik meters met het lesgeven van Nederlands aan buitenlanders. Daarna ben ik voor mezelf begonnen als taaltrainer en begon ik met het geven van Nederlands, aan zowel mensen met een Nederlandse moedertaal (NT1) als een andere moedertaal (NT2).

Wat maakt dat je het geven van taaltrainingen nog steeds met passie doet?

Het contact met alle mensen en alle verschillende mensen. Dat je veel leert over andere culturen, maar ook de manier waarop mensen Nederland en ‘de Nederlanders’ observeren. Dat zet je zelf ook weer aan het denken. Dus eigenlijk heel veel verschillende dingen! En ik heb nog iedere week dat ik merk dat ik weer nieuwe dingen heb geleerd. Bovendien vind ik het heerlijk om iedere dag met taal bezig te zijn en ook daarover steeds weer te moeten nadenken.

Ook als ik nu kijk naar het soort cursussen dat ik geef, zie ik veel diversiteit. Zo geef ik een aantal beginnerscursussen, maar ook cursussen aan gevorderde deelnemers met allerlei verschillende leerdoelen en leerwensen. Ik vind deze mix van verschillende niveaus dan ook erg leuk in mijn werk. Bovendien kom ik bij heel veel verschillende bedrijven en ook dat is een heel leuk aspect van mijn werk.

Waar krijg je energie van tijdens het geven van trainingen?

Het meeste energie krijg ik als ik zie dat het zelfvertrouwen van de cursisten groeit. Ik zie ze natuurlijk maar een paar uur per week en een taal leer je niet in een paar uur. Het echte leren gebeurt buiten de les, maar cursisten moeten wel zelfvertrouwen hebben om Nederlands te praten.

Wat is als NT2’er vaak het moeilijkst van de Nederlandse taal?

Dat is eigenlijk lastig te zeggen. Dat hangt af van je eigen moedertaal, wat je aan leerervaring hebt en hoe ervaren je bent in het leren van een taal. Het is van zo veel dingen afhankelijk. Zelfs de plek waar je woont kan uitmaken. In (grote) steden of bedrijven wordt sneller Engels gepraat. Dit betekent dat NT2’ers zich in het Engels ook kunnen redden en dus vaak minder Nederlands (moeten) praten. Daarnaast is het nadeel van de pandemie dat zij (en zeker beginners) niet gelijk kunnen oefenen met de stof, bijvoorbeeld op een markt of in de winkel.

Je geeft zowel NT1- als NT2-taaltrainingen. Wat zijn de grootste verschillen?

Bij NT1-trainingen gaat het vooral over de regeltjes van de Nederlandse taal en de schrijfvaardigheid. Bij NT2-trainingen leer ik de cursisten ook de Nederlandse cultuur, een beetje geschiedenis en meer over de werkwijzen van ‘de Nederlanders’.

Wat doe je zoal naast het geven van taaltrainingen?

Ik vind musiceren fantastisch. Ik speel in een symfonieorkest en ik ga eens in de twee weken naar mijn celloles. Daarnaast houd ik van bakken, lezen en nog zo veel andere dingen. Gewoon genieten van het leven!

Training Nederlands bij Annelies Edelman volgen

Zou je graag een training Nederlands bij Annelies Edelman willen volgen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of laat je contactgegevens hieronder achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Velden met * zijn verplicht