7 Belangrijke adviezen voor Nederlandse collega’s die werken met anderstalige medewerkers
Werk jij samen met collega’s die Nederlands niet als moedertaal hebben? Dan kan het een enorme uitdaging zijn om met elkaar te communiceren. Ook wanneer anderstalige medewerkers een training Nederlands volgen, zal de communicatie waarschijnlijk nog niet vloeiend verlopen. De kans is groot dat jouw anderstalige collega zich onzeker voelt of zenuwachtig is wanneer hij in het Nederlands communiceert. Als Nederlandstalige collega kun je jouw anderstalige collega(‘s) helpen positieve ervaringen op te doen. Daarmee groeit hun zelfvertrouwen om Nederlands te oefenen buiten de taaltraining om.
Onze 7 adviezen
Hoe meer je collega oefent in de praktijk, hoe beter. Regelmatig Nederlands spreken kan het taalleerproces van je collega namelijk enorm versnellen. Informele gesprekjes voeren op het werk kunnen daarom heel goed werken. En jij kan hem of haar daarbij helpen. Maar hoe doe je dat? Samen met onze taaltrainer Mylène Hanson hebben wij de volgende adviezen samengesteld:
- Praat langzaam en duidelijk gearticuleerd.
- Maak correcte, maar korte zinnen met simpele woorden.
- Stel gewoon eens een vraag aan de collega. Bijvoorbeeld:
- Wil je ook koffie? Cappuccino of espresso?
- Naar welke verdieping moet jij?
- Ook al vind je de uitspraak of de uiting van je collega heel grappig, blijf neutraal en bemoedigend kijken.
- Vaak wil een collega die de taal leert graag meepraten, maar vindt hij of zij het al heel moeilijk om te ontdekken waar het gesprek over gaat. En dan is aanhaken moeilijk. Wees daar dus als Nederlandssprekende collega een beetje alert op en betrek de anderstalige collega bij het gesprek.
- Geef iemand even de tijd om te antwoorden en ga niet meteen over op het Engels. Vaak verstaat iemand het wel als je langzamer praat of makkelijke woorden gebruikt.
- Zorg voor een positieve ervaring bij degene die de taal aan het leren is.
Veilige oefensituatie
Naast lezen is luisteren ook belangrijk voor het leren van een nieuwe taal. Kijk daarom series of films in de taal die je wilt leren. Zo vind je bijvoorbeeld op Netflix series en films in verschillende talen. Begin met ondertiteling in je moedertaal en schakel geleidelijk over naar Het is belangrijk wanneer en in welke situatie je een praatje maakt zodat iemand zich op z’n gemak voelt. Zoek momenten die je kunt gebruiken voor een veilige oefensituatie. Voorbeelden hiervan zijn:
- Tijdens wandelingetje in pauze.
- Bij de koffiemachine.
- In de lift.
- Als je elkaar tegenkomt in de gang of buiten.
- Bij het weggaan.
Het gaat er uiteindelijk om, dat degene die de taal aan het leren is, een positieve ervaring overhoudt aan het gesprek dat hij/zij met je had.
Meer weten over ondersteuning anderstaligen?
Zou jij of je bedrijf meer willen weten over hoe je collega’s die Nederlands of Engels leren, effectief kunt ondersteunen? Neem dan contact op met onze trainers Mylène Hanson en Michelle Boughton-Smith – De Taaltrainer van We Connect Cultures. Zij hebben een schat aan ervaring op dit gebied én verzorgen trainingen op maat. Meer informatie vind je op hun website: We Connect Cultures.