6 websites die jou helpen beter te schrijven, de Taaltrainer, Nederlands taaladvies

6 websites die jou helpen beter te schrijven

748x bekeken

We doen het waarschijnlijk allemaal: snel nog even een woord opzoeken om geen onnodige spelfout(en) te maken. Wel of geen hoofdletter? Los of aan elkaar? En hoe vervoeg je toch die Engelse leenwoorden? Gelukkig zijn er verschillende websites die ons altijd helpen. Voor het geval je ze nog niet kent: we stellen ze graag aan je voor.

Woordenlijst.org

Zegt het Groene Boekje je iets? Het Groene Boekje is geschreven door de Nederlandse Taalunie en wordt gezien als de officiële spellingsgids van Nederland. Je kan natuurlijk het Groene Boekje kopen om de spelling in een fysiek boekje op te zoeken. Maar ben je bezig met een e-mail of blog? Hoe makkelijk zou het dan zijn om het Groene Boekje online te hebben?

Goed nieuws! De officiële spelling van Nederlandse woorden vind je op Woordenlijst.org. Je typt een woord in en voilà: de juiste spelling rolt er zo uit.

woordenlijst.org, 6 websites die jou helpen beter te schrijven, de taaltrainer

Taaladvies

Vergeleken met Woordenlijst.org is Taaladvies.net uitgebreider. Op Woordenlijst.org vind je alleen de spelling van Nederlandse woorden. Op Taaladvies.net vind je ook antwoorden op jouw taalvragen die gaan over bijvoorbeeld  leestekens en woordcombinaties, maar ook over afkortingen, stijl, formulering en tekststructuur.

Onze taal

Onzetaal.nl is ook erg handig en niet voor niets één van mijn favorieten. Als je twijfelt over de juiste schrijfwijze, dan vind je hier de spelling inclusief de uitleg. Want wanneer schrijf je hun of hen en wat is ook al weer het verschil tussen dan en als? Je vindt je antwoorden op onzetaal.nl.

Ben je net als ik een taalliefhebber? Onzetaal stuurt 2x per week een nieuwsbrief met leuke taalnieuwtjes en taaltips!

Onzetaal, 6 websites die jou helpen beter te schrijven, de taaltrainer

Rijmwoordenboek

Misschien rijm je niet vaak, maar als je rijmt, kun je maar beter een goed online rijmwoordenboek bij de hand hebben. Mick’s Rijmwoordenboek is erg uitgebreid en kan je helpen bij het bedenken van bijvoorbeeld een blogtitel of pakkende slogan.

Synoniemen

Loopt je zin net niet lekker of heb je een bepaald woord al een aantal keer genoemd? Vervang het woord dan eens en gebruik  een synoniem. Een synoniem heeft dezelfde betekenis, maar geeft wat variatie in je tekst. Het kan zijn dat een synoniem niet goed past in de context van jouw tekst, let daar dus wel op bij het kiezen van een synoniem.

Synoniemen.net heeft synoniemen voor alle woordsoorten.

Taalvoutjes

Af en toe glipt er vast wel eens een spellingsfout of een gekke zin doorheen. Dit kan overigens ook grappige resultaten opleveren. Taalvoutjes.nl pikt de grappigste eruit en deelt ze met je. En wist je dat zij ook een nieuwsbrief hebben? Ook daar staan de leukste taalfoutjes in.

Zakelijke taaltraining Nederlands

Zou je ondanks alle hulpmiddelen die voorhanden zijn toch een training willen volgen om jouw Nederlands op te frissen? Bekijk dan eens onze Workshop Correct Zakelijk Schrijven of onze andere trainingen Nederlands. Heb je vragen of wil graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul dan hieronder je contactgegevens in en dan nemen binnen een werkdag contact met je op.

Velden met * zijn verplicht