5 belangrijke manieren om je taalniveau te onderhouden

7x bekeken

Na de afronding van je taaltraining is het belangrijk om te blijven oefenen. Anders verlies je jouw taalvaardigheid.  

Zie je taalvaardigheid als een spier: hoe meer je traint, hoe gespierder je wordt. Datzelfde geldt voor een taal: hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer verbindingen je maakt en activeert in je hersenen. Dat zorgt er weer voor dat je parate woordenschat op peil blijft, dat je de taal makkelijker leest en begrijpt, en dat je nieuwe woorden, constructies of uitdrukkingen signaleert, opslaat en toepast.  

Maar hoe kun je jouw taalniveau op peil houden? Wij hebben 5 simpele tips die je in je dagelijkse routine kunt verwerken: 

1. Lees de krant, een boek of magazine

Lezen is erg effectief om je taalkennis te vergroten. Je bouwt niet alleen je woordenschat op, maar je vergroot ook je begrip van de context. Elke taal verandert voortdurend, met nieuwe woorden die worden toegevoegd. Daarom is het belangrijk recente boeken te lezen, zodat je bekend raakt met recente taalontwikkelingen.  

Kinderboeken zijn laagdrempelig om mee te starten als je net begint met het leren van een nieuwe taal. Maar ook een magazine van jouw interesse is een leuke manier om te lezen. 

Lees je dagelijks het nieuws in een fysieke krant of via een app? Waarom dan niet in een andere taal? Door bijvoorbeeld Engelse, Franse of Duitse nieuwswebsites te volgen, vergroot je ongemerkt je woordenschat en maak je kennis met de zinsopbouw en grammatica van de taal. Bovendien kun je door het lezen van nieuwsartikelen actuele onderwerpen gebruiken als gespreksstof tijdens informele conversaties. 

2. Zoek nieuwe woorden meteen op

Kom je een nieuw woord tegen dat je niet kent? Probeer eerst de betekenis uit de context te halen. Lukt dat niet, zoek dan meteen de betekenis op en noteer het in een handig systeem. Door nieuwe woorden actief te leren en te herhalen, zul je merken dat je ze steeds beter onthoudt en in verschillende contexten kunt gebruiken. 

3. Kijk een serie of film 

Naast lezen is luisteren ook belangrijk voor het leren van een nieuwe taal. Kijk daarom series of films in de taal die je wilt leren. Zo vind je bijvoorbeeld op Netflix series en films in verschillende talen. Begin met ondertiteling in je moedertaal en schakel geleidelijk over naar ondertiteling in de doeltaal om je luister- en leesvaardigheid te verbeteren. Wanneer je zelfverzekerder bent in de taal of extra uitdaging zoekt, zet je de ondertiteling uit. 

Regelmatig geven wij op LinkedIn tips van films en series die je kunt gebruiken om jouw taalniveau op peil te houden 

4. Volg native-speaking influencers 

Een leuke manier om je taalvaardigheid te verbeteren is door influencers te volgen die de taal spreken die je aan het leren bent. Of je nu geïnteresseerd bent in reizen, mode, film, of technologie, er is altijd wel een influencer die bij jouw interesses past en die de taal spreekt die jij aan het leren bent. Door hun content te bekijken op platforms zoals TikTok of Instagram, leer je terwijl je geniet van hun posts. Dit helpt je niet alleen bij het leren van moderne spreektaal, maar ook bij het leren van specifieke woordenschat die relevant is voor jouw interesses. 

5. Kook een recept 

Als je het heerlijk vindt om te koken, is dit een geweldige tip voor jou. Koop een kookboek in de taal die je aan het leren bent en bereid originele recepten uit het land van die taal. Op die manier vergroot je niet alleen je woordenschat, maar kom je ook in aanraking met typische uitdrukkingen en authentieke gerechten. Door recepten te maken uit de regio van de taal die je leert, krijg je een dieper begrip van de cultuur en de culinaire tradities van dat land. En kijk ook eens bij onze blogs. Regelmatig posten wij een bericht over een recept. 

Blijven oefenen

Door een recept te koken, een serie te kijken of een magazine te lezen in de taal die je aan het leren bent, blijf je je taalniveau verbeteren en ontwikkelen. Vergeet niet om ook de taalinstellingen van je apparaten te wijzigen om blootstelling aan de taal te vergroten. Blijf oefenen en je zult zien dat je je taalvaardigheid up-to-date houdt!  

Ondersteuning 

Heb je onlangs een training Nederlands, Engels of Duits bij ons afgerond? Dan kun je gebruik blijven maken van ons online leeplatform. We blijven je graag ondersteunen in je taalproces met de op maat gemaakte opdrachten en theorie. 

(Vervolg)training 

Heb je nog niet eerder een training bij ons gevolgd, of wil je graag een vervolgtraining inplannen? 

Voor advies of vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen via 033-4650420 of mailto:info@detaaltrainer.nl. Of vul onderstaand formulier in en dan nemen wij binnen 1 werkdag contact met je op.